HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

A jogosítvány érvényessége

2013.06.30. 16:28 charlie-to

A jogosítványom (pontosabban: vezetői engedélyem) érvényessége 2013 júniusának végéig tart, ami azt jelenti, hogy ez után ezzel már nem igazolhatom vezetői jogosultságomat.

Ez a dátum a vezetői engedély hátoldalán lévő rács 11. oszlopában szerepel a kategória (nálam a „B”, a személygépkocsi) érvényességeként.

Igen ám, de a kártya elülső oldalán, ahol a fénykép, valamint a „Vezetői engedély” felirat, az EU zászlaja a 12 csillaggal, a „Magyar Köztársaság” megjelölés és a személyi adatok vannak, látható még 4(b) sorszám alatt egy másik dátum is, nevezetesen 2020. 07.13., ami a kód szerint „Érvényességi idő”.

És, bizony, ez okozza a bajt!

A „Vezetői engedély” alatti dátumról joggal gondolhatja a gyanútlan autós, hogy a jogosítvány érvényességét látja, mert hiszen egy vezetői engedély érvényessége mi mást is jelenthetne? (A hátoldal jobb alsó sarkában a világoskék betűkkel írt jelmagyarázat olvashatatlanul apró, nekifogni csak megfelelő nagyító készülékkel érdemes...) – Csakhogy ezúttal súlyosan téved az ártatlan! Szerencsés esetben megússza ötezer forint bírsággal a lejárt jogosítvány miatt, mint erről panaszkodott is az okmányirodában velem együtt sorára várakozó autóstársam.

Ugye, teljesen értelmetlen ez a megoldás? – Ne röstellkedjünk bevallani, hogy igen! Persze, van rá magyarázat!

A jogosítvány is felhasználható, azaz el kell fogadni a személyazonosság igazolására, azért szerepel az előoldalon jóval hosszabb „érvényesség”, mint a hátoldali, ahol a valójában „egészségügyi” alkalmasság időtartama olvasható. Ennek a kettősségnek csupán akkor lenne értelme, ha a „jogosítvány” érvényesítése úgy történne, hogy a hátoldalon meghatározott időszakonként (pl. 2-3-5 évenként) bejegyeznék a meghosszabbítást, de az előoldal változatlan maradna.

Most azonban az a helyzet, hogy a lejárt jogosítványt bevonják, helyette egészen újat adnak, tehát a „hosszú” érvényesség megjelölésének így nincs semmi értelme.

Meg is kérdeztem az okmányirodában a vezetői engedélyem megújítását (értsd: kicserélését) intéző hölgytől:

– Nem merült még föl, hogy az elő- és a hátoldalon feltüntetett dátumok (ha mindenképpen kellenek) ugyanazok legyenek, hogy ne tévesszék meg a gyanútlan, esetleg ezt a kettősséget nem ismerő autósokat?

– Dehogynem! Fölmerült, sőt, ha úgy akarja, olyan vezetői engedélyt készíttetek Önnek, amelyen ez a két érvényességi dátum ugyanaz lesz!

– Igen, úgy akarom, bár ismerem, tudom olvasni a két dátumot – válaszoltam –, de árulja el, mennyivel lesz magasabb az illeték, hogy még az ügyfelek külön kívánságait is teljesítik?

– Ó, semennyivel – mosolygott a hölgy, s az ideiglenes jogosítványra rá is írta:

„Kérelmére a kategória érvényességéhez igazítva”.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr715384748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása