HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

„Az elégetés nem válasz”

2013.09.30. 11:21 charlie-to

 

„Brûler n'est pas répondre” – állítólag Jean-Jacques Rousseau (1712–1778) mondta ezeket a szavakat 1762-ben, amikor a francia hatóságok elrendelték az egyik művének az elégetését. (A magyar „műfordítás” – A könyv elégetése nem válasz a könyvre – találóbb, mert pontosabban utal az eset körülményeire is.)

Ez jutott eszembe, amint hallottam a rádió hírei között, valamint olvastam az interneten a vasárnap történt esetről:

Dopeman Orbán fejét a magasba emelte

A Fidesz által felmondott "szolidaritási szerződés" újrakötését ígérte Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője vasárnap Budapesten, a Magyar Szolidaritás Mozgalom kormányellenes demonstrációján, ahol aktivisták lelepleztek, majd ledöntöttek egy Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázoló szobrot. A rendezvényen Dopeman is jelen volt, aki a kormányfő polisztirol szobrának letört fejét a magasba emelte, jelezve Orbán bukását.

Szerző: MTI, 2013. szeptember 29.

 A rádióban még az is elhangzott, hogy Dopeman az esemény színhelyén még elénekelte?/elszavalta? a magyar Himnusz trágár, káromkodós változatát is... – Talán a jelenlévők még éljeneztek és tapsoltak is neki...

Ma már egyre ritkábban hallani a ritkuló őserdők mélyén tengődő primitív bennszülöttek sajátos rítusairól, arról, hogy vadászatok előtt nyilakkal lövöldözik vagy elégetik az elejteni áhított vadakat jelképező faragványokat, remélve, hogy ez ténylegesen is hozzásegíti őket a kívánt zsákmányhoz. – Ezeket a népeket nem szoktuk lenézni, sem kinevetni a tudatlanságuk miatt.

Annál megdöbbentőbb, sőt, elképesztőbb viszont, hogy a XXI. század elején, a „civilizált” Európa közepén akadnak, akik szobrot „győznek le” többek éljenzése közepette. Nem ám a régi rendszerben állított és máig megmaradt szobrot, hanem most készített, frissen megformált bábut! – Lelkük rajta! Ők bizonyára nem ismerik Rousseau szavait; s azt hiszik szobra ledöntésével legyőzték az általa ábrázolt alakot is. (Itt most sokkal többről van szó, mint a miniszterelnök személyéről!)

Ám csupán azért, hogy ezeket leírjam, még nem fogtam volna klaviatúrát.

Mélyen megbotránkoztatott viszont a Himnusz trágár változatának nagy nyilvánosság előtti „előadása”.

Nem ismerem Dopemant, nem érdekel, ki ez a figura! (Alighanem őt akarta valaki valamikor „alternatív köztársasági elnöknek”...?)

Akárki is, ha a Himnuszt káromkodó mocskossággal adja elő, akkor nem lenne szabad őt a szónoki emelvény lépcsőjére fölengedni...

Szinte hallom a bátor jogvédők hörgését: hogy képzelem? Hogy merészelem említeni is a szent szólásszabadság ilyen brutális korlátozását? Miért nem tanulmányozom inkább az alapvető jogok hazai és nemzetközi szabályozását, hogy azok ismeretében nem mondanék ekkora őrültségeket?

De, tanulmányoztam, ezért mondok ilyeneket!

„A polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmánya” (elfogadta az ENSZ Közgyűlése 1966-ban, Magyarországon beiktatva 1976-ban) a 18. cikk 3. pontjában szó szerint ezt írja elő

 A vallás vagy meggyőződés kinyilvánításának szabadságát csak a törvényben megállapított olyan korlátozásoknak lehet alávetni, amelyek a közbiztonság, a közrend, a közegészség, az erkölcs, vagy mások alapvető jogai és szabadságai védelmének érdekében szükségesek.

 A „nemzetközi jog” tehát kellő alapot ad az erkölcstelen magatartás elleni fellépésre. A hazai jogszabályok között is van határozott előírás, éppen a Büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvényben, így:

Nemzeti jelkép megsértése

334. § Aki nagy nyilvánosság előtt Magyarország himnuszát, zászlaját, címerét vagy a Szent Koronát sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, illetve azokat más módon meggyalázza, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Tudom, a parttalan liberalizmus nem engedi a fellépést.

Amint előbb nem a miniszterelnök közvetlen „védelméről” szóltam, most sem a liberalizmust „általában” támadom! – Csak a pökhendi, buta és „erőszakos” liberalizmust (ha ugyan a liberalizmus egyáltalán lehet „erőszakos”)...

Most, amikor az iskolákban erkölcsre, tisztességre akarják szervezetten oktatni a fiatal generációt, akkor ezzel a mozdulattal kell elhallgattatni az e törekvésekkel ellentétes, hőbörgő alakokat.

Mert lehet ugyan, hogy a még tudatlan kisgyerekek összebújva vihognak annak a Himnusznak a trágár változatát hallva, amit az iskolában komolyan tanultak, engem, mint felnőttet azonban mélyen sért a mocskos beszédű tahóság, kiváltképp, ha az éppen a Himnuszt érinti...

 


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr415540887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása