HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

„Minősített arabus”

2014.01.15. 10:36 charlie-to

 

Talán mindenki hallotta már azt az intelmet, hogy „aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul!”, arra utalva, hogy aki nem ismeri valamely idegen szónak az értelmét, jobb, ha nem használja, mert gyakran nevetséges, kínos helyzetbe hozhatja magát.

Korábban mintha említettem volna már, hogy egyszer az egyik nemzetközi hírű idegsebész-ideggyógyász professzortól azt kérdeztem: tudja-e, hogy miért beszélnek az orvosok a beteg előtt latinul. Nos, azért, hogy a betegek szokják a „holt nyelvet”! – Erre ő rezignáltan jegyezte meg, hogy egyre ritkábban beszélnek így, mert a fiatalok nem tudnak latinul...

Ám ami a közelmúltban történt az egyik egyetemen, az mindenen túltesz.

A joghallgatók írásbeli feladatatként kapták, hogy ismertessék a „kartális” alkotmány jellemzőit. (Ennek lényege, hogy egy – többnyire ünnepélyesen elfogadott – dokumentum jelenti az alkotmányt, szemben azzal a változattal, amelynél ez több törvényből „áll össze”.) Erre a hallgató nagy lendülettel írta le a „kógens” szabályok ismérveit – azaz a „kartális” szót összetévesztette a „kógens” kifejezéssel. (Arról most ne essék szó, hogy föl kellett volna ismernie a tartalmilag is meglévő lényeges különbséget! A "kógens" szabályok olyan kötelező előírások, amelyektől nem lehet eltérni, szemben a "diszpozitív" szabályokkal, amelyektől - ha kifejezett "engedély" van rá, a felek eltérhetnek...)

Hasonló jellegű súlyos hiba volt az is, amikor a feladat a „jogszabályok hierarchiájának” elemzése volt, mire a hallgató egyből elkezdte leírni az „alapjogok generációja” témakörében meglévő „ismereteit”. – Ez esetben a „hierarchia” szót tévesztette össze a „generációval”; a tartalmi elvétés ezúttal még sokkal súlyosabb!

Azért neveztem a címben „minősítettnek” ezt a tudatlanságot, mert az önmagában is feltűnő hiányosság, ha a hallgató egyetlen szakkifejezésnek sem tudja a latin megfelelőjét, amelyet egyébként a szakma gyakorlati művelői is rutinból használnak a mindennapok során; az azonban már kifejezetten alacsony színvonal, ha a megadott kifejezést sem tudja értelmezni, ha még azt is mással keveri.

Félő, hogy ez „minőségi” ugrás – sajnos, a mélybe...

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr535759317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása