HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

Az a fránya „mentelmi jog”

2014.01.28. 15:57 charlie-to

 

Ezt a blogot nem tekintjük aktuálpolitikai fórumnak, mégis elkerülhetetlen, hogy esetenként érintsünk ilyen kérdéseket is.

A köztársasági elnök az országgyűlési képviselők 2014. évi általános választását április 6-ára tűzte ki, január végére tehát aktuálissá vált a jelöltállítás folyamatának elindítása (folytatása), azaz az egyéni jelöltek megnevezése, illetve a pártlisták összeállítása.

A „demokratikus” baloldal is nyilvánosságra hozta listáját. (Nem minősítésnek szántam, de az idézőjelet azért használtam, mert e jelzőt maguk az érintettek alkalmazzák saját magukra, elhatárolódva más, általuk nem „demokratikus” jellegűnek minősített baloldaliaktól...)

E pártlista első öt helyén a következők állnak: 1. Mesterházy Attila (Magyar Szocialista Párt, röviden: MSZP), 2. Bajnai Gordon (Együtt2014–Párbeszéd Magyarországért, ez utóbbi röviden: PM), 3. Gyurcsány Ferenc (Demokratikus Koalíció, röviden: DK), 4. Fodor Gábor (Magyar Liberális Párt, röviden: MLP), 5. Szabó Tímea (PM).

Meglepetést okozott széles körben, hogy az előkelő 3., azaz „befutó” helyre az a Gyurcsány Ferenc került, akit az MSZP és az Együtt2014–PM az utolsó napokig kizárni igyekezett maguk közül.

Ámde az igazi rejtélyt Fodor Gábor 4. helye adja. Mert hiszen hogyan kerülhet szintén „befutó” helyre az, aki pár hónapja új pártot alapított (MLP), de amelynek gyakorlatilag nincs mérhető támogatottsága, ugyanakkor korábban elnöke volt egy azóta eltűnt-megszűnt pártnak (Szabad Demokraták Szövetsége, röviden: SzDSz), amely ráadásul a megszűnésével összesen 1.220.274.773 (azaz Egymilliárd-kettőszázhúszmillió...!) Ft-nyi adósságot hagyott hátra (közlő: Mandiner!?)...

– Fodor Gábor ilyen óriási adósság miatti (akár csak részleges) felelősséggel a nyakában ne lehessen jelölt (majd képviselő), különösen úgy, hogy a jelöltek még milliós állami támogatást is kapnak! – morog a közvélemény.

Fodoréhoz hasonló Kuncze Gábor esete is, aki szintén volt elnöke a megszűnt SzDSz-nek. Ő ugyan nem került föl a baloldali listára, viszont Szigetszentmiklóson fog indulni egyéni jelöltként, szintén bezsebelve a milliós állami tamogatást!

Úgy hírlik, valaki büntető feljelentést tesz „ismeretlen tettes” ellen a megszűnt SzDSz hatalmas adóssága miatt. (Szokták kérdezni: miért „ismeretlen tettes” ellen szól a feljelentés, hiszen ismert az elkövető? – A feljelentést azért „ajánlatos” ismeretlen tettes ellen tenni, hogy a rendőrség állapítsa meg a lehetséges tettes személyét – még ha feljelentő gyanakszik is esetünkben pl. Fodor, vagy Kuncze Gáborra –, mert ha netán az derülne ki, hogy nem ők a „tettesek”, ne indíthassanak hamis vád címmel eljárást a feljelentő ellen....)

Álmélkodik és morog ugyan a közvélemény e két ember jelöltsége miatt, én azonban úgy vélem, az igazi indok még nem hangzott el (én legalább is nem hallottam róla).

A jelöltek és képviselők mentelmi jogáról van szó!

Fodort és Kunczét tehát elvileg fenyegeti a büntető eljárás. Ha viszont hivatalosan is képviselőjelöltté válnak, akkor nem lehet őket felelősségre vonni, nem indulhat ellenük eljárás (nem lehet őket őrizetbe venni, letartóztatni stb.), csak akkor, ha felfüggesztik a mentelmi jogukat.

Jelöltek esetében a mentelmi jogot a Nemzeti Választási Bizottság függesztheti föl, a megválasztott képviselőét pedig az Országgyűlés. – Nos, itt van a kutya elásva!

Ha a 2014. áprilisi választáson Fodor és Kuncze parlamenti mandátumhoz jut, akkor dönteni kell a mentelmi joguk felfüggesztéséről. Amíg létezik a mostani „kormány-kétharmad”, a felfüggesztés ennek alapján megtörténhet.

Ha azonban nem lesz meg ez az arány, akkor a felfüggesztés bizonytalan lehet, ugyanis e döntéshez a határozatképes számban jelen lévő képviselők kétharmadának szavazata szükséges, amihez esetleg az „ellenzék” voksai is kellenek, s ha ez nincs meg - e reményről szól valójában a jelöltségük! -, a gyanúsítottak „megúszhatják” a felelősségre vonást.

Már, persze, ha „bűnösök”, de ez a blog-bejegyzés most egyáltalán nem a „bűnösségről” szól...

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr435786734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása