HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

„Nyuszi ül[t] a fűben...”

2014.04.22. 10:39 charlie-to

 

mármint a húsvéti nyuszi.

A hvg.hu2014. április 21én, (Húsvéthétfőn) a következő hírt tette közzé: 

DK: elzavarta a TEK Felcsúton az aktivistáikat

 

Nem engedték focizni a DK fiataljait, aki így akartak tiltakozni Felcsúton a stadionavatás ellen írta közleményében hétfőn dálután a Gyurcsány Ferenc vezette párt.

A párt Ifú Demokraták nevű szervezetének aktivistái futballozni akartak Orbán Viktor háza, és a most avatott Pancho Aréna közötti részen.

"Alig vették elő a labdát, fekete egyenruhás terrorlhárítók bukkantak fel, és taszigálni kezdték a Demokratikus Koalíció tagjait. A fizikai inzultus azzal ért véget, hogy a sarkon álló rendőrautóig tolták a fiatalokat, ahol igazoltatták őket" olvasható a közleményben.

A párt szerint közölték velük, hogy a frissen aszfaltozott útszakasz "balesetveszélyes", ezért akadályozták meg a futballal egybekötött sajtótájékoztatót. A DK szerint aktivistáik feljelentést tesznek személyes szabadság korlátozása miatt. 

A (húsvéti) nyuszira azért utaltam, mert az intézkedők, bizony, fűben ülő szelíd nyusziként viselkedtek az ifú [sic] focistákkal szemben, akik nem tudják, hogy a biztonságiaknak elsőrendű feladata, hogy tartsák távol az utcai randalírozókat az utcától. (Megjegyzem, még „szellemesek” is voltak a „balesetveszély”-re hivatkozással...)

Igen, azt hiszem, hiányos az Alaptörvényünk, s ez mielőbbi intézkedést igényel. Leginkább rögtön a legelején, az „Isten áldd meg...” után kellene hatalmas betűkkel beírni, hogy az alapvető jogok (szabadságok) csak „rendeltetésszerűen” gyakorolhatók, ellenkező esetben az ezekkel visszaélők szankciókra számíthatnak.

És ha már itt tartunk: az új Ptk-ban (2013. évi V. tv.) még ezek is szerepelnek: 

1:3. § [A jóhiszeműség és tisztesség elve]

(1) A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a felek a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megfelelően kötelesek eljárni.

(2) A jóhiszeműség és tisztesség követelményét sérti az is, akinek joggyakorlása szemben áll olyan korábbi magatartásával, amelyben a másik fél okkal bízhatott.

1:4. § [Az elvárható magatartás elve. Felróhatóság]

(1) Ha e törvény eltérő követelményt nem támaszt, a polgári jogi viszonyokban úgy kell eljárni, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható.

(2) Felróható magatartására előnyök szerzése végett senki nem hivatkozhat.

(3) A másik fél felróható magatartására hivatkozhat az is, aki maga felróhatóan járt el.

1:5. § [A joggal való visszaélés tilalma]

(1) A törvény tiltja a joggal való visszaélést.

Nem szeretném a fölöslegesen „okoskodó” ember benyomását kelteni, de jogosnak tűnik a kérdés: ezek az alapelvi jellegű szabályok miért nem az Alaptörvényben szerepelnek, hiszen ennek nem csupán „magánjogi” vonatkozásai vannak?

Az aktivisták „feljelentést tesznek személyes szabadság korlátozása miatt” – áll az idézett hír végén. De, ugye, a TEK (Terrorelhárítási Központ) emberei sem lesznek „passzivisták”, és ők is feljelentést tesznek pl. garázdaság vagy más szabálysértés miatt a közúton focizás miatt, ami, különösen Húsvétkor, nem kevésbé veszélyes? És – nem mellesleg – ez szolgálná a „generális prevenciót”, azaz ez segíthetné megelőzni a közúti foci elterjedését is! 

Még csak annyit: az idézett szöveg leírási hibái (dálután, Ifú, terrorlhárítók) az eredetiben szerepeltek, nem az én utólagos „betoldásaim”!

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr496067915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása