HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

Talp alá való?

2015.05.07. 18:37 charlie-to

 

Szeged sétálóutcáján, a Kárász utcán, a Széchenyi térhez közeli részen mindkét oldalon padok vannak, amit elfoglalhat az éppen ülni vágyó ember. Az egyik padtól az utca tengelye felé jó fél méternyire a járó felületbe építve, azzal lényegében egy szintben van egy bronztábla, rajta a következő felirattal:

 

NOVÁK ISTVÁN

 FŐÉPÍTÉSZ PADJA

 2013

 

Novák István kiváló főépítész és kiváló ember is volt, megérdemli, hogy ne csak valahol az építészeti dokumentumok, vagy szűkebb szakmai feljegyzések őrizzék nevét az általa tervezett „műtárgyakon” kívül, hanem egyéb más is juttassa majd az utókor eszébe a jeles alkotót.

Mindenkit megillet az elismerés is, aki az említett nemes ügyet szolgálta.

Érthetetlen azonban a számomra, hogy azt a táblát miért éppen a sétáló felületbe építették!

Ha valaki leül éppen arra a padra, amire utal a tábla, nem tudja annak feliratát rendesen elolvasni, mert az a másik oldal felé néz. Egyébként télen belepi a hó, máskor a járókelők cipői takarják, esetleg kóbor papírzsebkendő vagy sárga falevél akad meg a felirat betűi között...

Az egyébként jól megformált pad háttámlájára szépen föl lehetett volna erősíteni az adott táblát, úgy, hogy nem lett volna veszélyes az éppen oda telepedők ruhájára... A közeli házfalra téve is hirdethette volna a nagyszerű építész emlékét! – Ámde a földön, a járókelők talpai alatt?

Nyilván, valamilyen „modern művész”, látta, hogy Amerikában a temetőkben sincsenek „sírhalmok”, hanem a föld szintjére fektetett emléktáblák jelzik valaki örök nyughelyét. Esztétikailag sem hagy kívánni valót, talán praktikus is, hiszen egy mozdulattal le lehet nyírni a füvet a sírkertben (már, persze, ha ez egyáltalán szempont egy kegyeleti helyen!).

„Hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak” – írta hajdan Petőfi.

Mostanában nálunk talán egyre kevéssé „domborulnak”, egyre kevesebb a koporsós temetés; az urna fölött nem emelkedik sírhalom, sőt, egyre gyakoribb a hamvak szétszórása is. Ez utóbbira a rossz nyelvek azt mondják, azért, mert a hozzátartozók nem akarják gondozni elődeik síremlékét. Az mindenképpen elfogadhatóbb magyarázat, hogy ez a módszer gyakorlatilag nem jár helyfoglalással...

Kényszerűen, de végül fogadjuk el a kevesebb helyet igénylő temetkezési megoldásokat! A megbecsülést jelének szánt emléktábla járda szintjébe építése azonban számomra elfuserált „művészeti ízlést” jelez, félő, hogy nem azt mutatja, aminek eredetileg szánták...

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr227439996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása