HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

Rendőrt! ... De milyet?

2015.05.31. 11:14 charlie-to

 

 Jönnek a hírek – köztük egy igen „furcsa” is!

Megfutamítottak három rendőrt egy 17 éves focista rokonai Borsodban

 

Egy futballmérkőzésen történtek miatt akarták előállítani a kamaszkorú focistát az edelényi rendőrök. A fiú és családja azonban hevesen ellenállt: az egyik rendőrnek sípcsontját törték, és végül meg is futamították a járőröket.

 

Az edelényi rendőrkapitányság három járőre a vasárnapi Perkupa-Zádorfalva labdarúgó-mérkőzésen történtek alapján, bűncselekmény gyanúja miatt akarta előállítani a hazai csapat 17 éves játékosát, aki a meccsen egy rá nézve kedvezőtlen bírói döntés miatt bántalmazta a játékvezetőt.

A rendőrök a fiatal férfi lakcímére mentek, ahol az udvaron tartózkodó szülők fenyegetőzve, szitkozódva közölték velük, hogy szerintük fiuk jobb helyen van otthon, így nem engedik, hogy a rendőrök elvigyék.

 

A földön fekvő rendőrt rúgták

A 17 éves játékos édesanyja az egyik rendőrt megragadta és behúzta őt a kialakult csoportosulás tagjai közé. A fiatal férfi pedig felkapta az udvaron lévő kerékpárt és azt az egyik intézkedő rendőrhöz vágta, aki a földre esett, majd apa és fia együttesen elkezdték őt rugdosni, ütlegelni.

A rendőrök közül ketten a szolgálati lőfegyverüket is elővették, kibiztosították, miközben harmadik társuk rádión erősítést kért. A fegyverek látványára az agresszív magatartást tanúsító emberek egy rövid időre megtorpantak, a rendőrök ezt kihasználva az autójukhoz hátráltak, majd felszerelésük egy részét is hátrahagyva az erősítés megérkezéséig elhagyták a helyszínt.

Az intézkedésben részt vevő rendőrök egyike súlyos, 8 napon túl gyógyuló sípcsonttörést, kollégája könnyebb sérüléseket szenvedett, míg a harmadik rendőr, egy nő nem sérült meg.

Szerző: MTI Hvg.hu 2015. május 26., kedd, 12:02

 Hogyan? Ezt újra el kell olvasni, bizonyára rosszul láttam: „az egyik rendőrnek sípcsontját törték, és végül meg is futamították a járőröket”.

Döbbenten olvastam e tudósítást, de ugyanakkor elöntött a csendes düh is!

Először is: ne menjen nő (még egyenruhában sem!) olyan helyre (előállításra!), ahol „jó esély van” arra, hogy a „fiú és családja” nem süteménnyel vagy kenyérrel és sóval, hanem fenyegetőzéssel, szitkozódással, földön fekvő kerékpárral, netán falhoz támasztott vasvillával fogadja az intézkedni akaró „hivatalos személyeket”.

Másodszor: szólni kellene a rendőröknek, hogy a „szolgálati lőfegyver” védekezésként is használható, ha pl. megtámadják őket, mert a kibiztosítás önmagában nem ér sokkal többet, mintha bemondanák az előző heti lottószámokat... Számos döbbenetes példát lehet említeni a világból (elsősorban az USA-ból), ahol a rendőr sima igazoltatás során is lelő gyanúsan viselkedő embert, nemhogy ha társa a földön fekszik és rugdossák, sőt, sípcsontját törik!!! Nem vagyok rendőr, de hallottam olyat, hogy ilyen esetben – mintegy „nyugtatóként” – lábon kell lőni a támadót (és csak ha tovább támad, akkor kell agyonlőni)! Ne tessék elsápadni, a rendőrt nem „megfutamodni” küldték az ilyen „bevetésre”!!! Valahol már idéztem Szun-ce, a 2400 évvel ezelőtt élt kínai hadvezér mondását: „Ölj meg egyet és megretten tíz”. – Természetesen ezzel nem azt mondom, hogy a szolgálatos rendőr a napszaknak megfelelő köszönés helyett lője lábon, akivel találkozik, de sokkal jobb, ha nem a rendőr ijed meg...

A támadók tulajdonképpen „rendesek” voltak, mert nem fegyverezték le a rendőröket (rugdosás, ütlegelés közben talán meg is tehették volna), a felszerelésüket is „önként” hagyták hátra megfutamodásuk idején a rend őrei.

Harmadszor: meg kellene tanítani a rendőröket a jogos védelem szabályaira a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény alapján:

22. § (1) Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges

(2) A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha

  1. a) azt személy ellen
  2. aa) éjjel,
  3. ab) fegyveresen,
  4. ac) felfegyverkezve vagy
  5. ad) csoportosan

követik el,...

(3) Nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl.

(4) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.

 Nem kell semmiféle jogi előképzettség e szabályok pontos megértéséhez, sőt, a (4) bekezdés még azt is egyértelműen tartalmazza, hogy a megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől, azaz nem terheli „menekülési kötelezettség”!

Kizártnak tartom, hogy ezt ne tanították volna minden rendőrnek, ha pedig elfelejtette, netán megijedt, akkor alkalmatlan erre a komoly feladatra!

Negyedszer: a tudósítás nem szólt arról, hogy az intézkedés alá vontak cigányok voltak-e vagy sem. Megjegyzésem általános, de világos: származása, nemzetisége, bőrszíne stb. alapján senki sem kerülhet hátrányos helyzetbe, de – ne legyünk farizeusok! – előnyös helyzetbe sem! Gyanítom, a rendőrök attól félnek, hogy ha netán „valami rosszat” tennének velük, azonnal ordibálni kezdenének, hogy származásuk miatt bántják őket, és még ők húznák a rövidebbet... Az ilyen félénk emberek szegődjenek inkább pl. könyvkötőnek, ne a rend őrének, akire az emberek éppen bajukban számítanak!

Ötödször: ha az állampolgár, akinek védelemre van szüksége, „megfutamodó” rendőrökről hall, akkor mit tegyen a gátlástalan tolvajok ellen? Vezessen áramot a kerítésébe? Öntsön mérget a borába? – Avagy netán szervezzen önvédelmi osztagokat?

Ezek a kérdések véresen komolyak ám! A miniszterelnök a közelmúltban éppen az állam önvédelemhez való jogáról beszélt az Európába özönlő „megélhetési menekültek” távoltartására. Ez a jog komoly érték, amitől nem lehet(ne) megfosztani senkit, mert az biztosan nem vezet(ne) jóra!

Ugye, mindenki hallott a „Fekete sereg” elnevezésű, bizonyos településeken korábban zárt sorokban vonuló emberekről, vagy napjainkban is arról, hogy van olyan parlamenti párt, amelyik azt igéri, hogy hatalomra jutása esetén megszervezi a csendőrséget? Ugye, arról is hallott, hogy a jó testfelépítésű, határozottan fellépő csendőrt annak idején senki sem merészelte „megtámadni”, hanem mindenki lapított, aki csak a közelébe került? Ugye, ezek után nem kell csodálkozni, ha a csendőrt igérő párt támogatottsága növekszik?

A belügyminiszter és parlamenti államtitkára hiába hivatkozik minduntalan a jelentősen megnövekedett rendőr-létszámra, ha a fegyveres szervnek eltörik a sípcsontját és megfutamítják, amikor intézkedni akar. És a polgárt nem érdekli a statisztika, ha szubjektíve nem érzi magát biztonságban!

Ha pedig a védelmére rendelt személy csak éles lőszer nélküli, üres „maroklőfegyvert” csattogtathat, akkor ne pocsékolja az adófizetők pénzét, mert aki segítségükre szorul, az bátor és hatékony beavatkozást vár el tőlük; megfutamodni ugyanis esetleg egyedül, rendőrök nélkül is tud (persze, ha engedik), és a rendőr sípcsontja is épségben marad...!

Őszintén kívánok gyógyulást neki – ámde együttérzésem nélkül!

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr267506416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása