HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

Analfabéta dönt a könyvekről?

2016.05.01. 20:36 charlie-to

 

Bizony, mérhetetlenül széles, határtalan az a „demokrácia”, amely jogot, lehetőséget ad a szülőknek, hogy ők állapítsák meg, milyen tankönyvből tanuljanak a gyerekeik.

Aki látott már mai gyereket, annak tudnia kell(ene!), hogy manapság a mostani ifjak olyanokat tanulnak-tudnak, amiket a felnőttek már olykor nem is értenek. Nem csupán a „kommunikáció” (számítógépek, okostelefonok, és ezek programjai) eszközeit lehet említeni, hanem egyéb olyan ismereteket is, amelyek két-három évtizeddel korábban még nem is léteztek. – Ezekkel sok, egyébként értelmiségi szülő sem képes mindig lépést tartani.

Az-e tehát az igazi, ha analfabéta, vagy egyébként az adott területen abszolút járatlan emberek dönthetnek a tanításról? Például az a vad felnőtt, aki beront az iskolába és megveri a tanárt, az legyen-e jogosult oktatási kérdésekben határozni?

Aki a hozzá nem értő szülőknek ilyesmit követel, az hasonló ahhoz a buta, ordítóan tahó párttitkárhoz, akit Borsod megyei szülőfalumban sokáig emlegettek az idősebb emberek.

Valamilyen gyűlésen az ötvenes évek elején fölszólalt a helyi, nagy tekintélyű orvos is, és olyat talált mondani, ami nem tetszett a párttitkárnak, és ez utóbbi ezt rögtön szóvá is tette:

– Az orvos elvtárs ne mongyon ilyeneket, mer’ leválcsuk!

„Áll néma csend, légy szárnya bent, Se künn, nem hallatik” – idézhetném Arany Jánost; ez talán jól írná le az ottani helyzetet. Az idős, bölcs orvos mosolygott egy kicsit, majd megszólalt:

– Igen, megtehetik, hogy leváltanak. Sőt, azt is, hogy választanak maguk közül egy orvost…

Igazi, őszinte kacagás robbant ki a teremben.

Egyesek úgy vélték, hogy a párttitkár is velük nevetett; talán arra volt igen büszke, hogy ha akarna, ő bárkit megválaszthatna akár orvosnak is.

Félő, hogy a helyzet semmit sem változott!

Az egykori nagy Szovjetunió egykori nagy vezetője, az a bizonyos V.I. (hatodik) Lenin hajdan azt hirdette, hogy a közigazgatás hamarosan annyira „társadalmasodik”, hogy azt minden takarítónő képes lesz gyakorolni. – Nem találta el…

Buta mai akarnokok, korunk „világos gondolkodói”, akik mit sem tudnak a demokráciáról, azt hirdetik, hogy a tanítás is – a hajdani lenini elveknek megfelelően – annyira egyszerűsödik, hogy bárkire rábízható…

Ez a demokrácia teljes félreértése, nem több alattomos, sunyi ám mérhetetlenül primitív demagógiánál. Az egyetemeken-főiskolákon nyolc-tíz szemeszteren keresztül folyik a pedagógusok képzése, akik szakmaként tanulják, mi a helyes és hatékony módja a tanításnak-nevelésnek.

Sajnos, a kormányzat embereinek nem vettek részt olyan kurzusokon, amelyeken azt tanulták volna meg, hogyan kell messzire elkergetni az iskolák környékéről is azokat, akik a szakmai kérdések megválaszolását is az általuk nem értett demokrácia elveinek megfelelően a laikus többségre akarják bízni.

Lám, ha a demokrácia sötét demagógiával párosul, mérhetetlen kárt képes okozni hosszabb távon is a jámbor embereknek…

Meg kellene állítani az ilyen hamis prófétákat, hogy ez a buta követelés a „kezdet vége” legyen, ne pedig a „vég kezdete”!

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr218678288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása