HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

Jobb az „igazgató”!

2016.05.08. 11:22 charlie-to

 

A közelmúltban rossz érzésem támadt. Meghívást kaptam egy középiskola ballagási ünnepségére. A díszes meghívóban azt kerestem, ki most annak a kitűnő gimnáziumnak az igazgatója, ahol hajdan magam is töltöttem ifjúságom néhány csodaszép évét.

Nos, nincs igazgatója! Sem igazgató-helyettese(i); a kollégiumnak sincs igazgatója!

Csak lángesze van kis hazánknak, az aztán bőven!

Az régóta ismert elmélet és gyakorlat, hogy egy politikai rendszerváltás csak akkor teljes, ha nem csupán a hatalom szervezete és gyakorlásának módszere alakul át, esetleg cserélődik ki, hanem a terminológia, a mindennapi nyelv- és szóhasználat is megváltozik, ezzel is jelezve az átalakulás totális jellegét. Példának korábban már említettük az államszervezet köréből, hogy a városi bíróság elnevezése járásbírósággá, a megyei bíróság törvényszékké, a Legfelsőbb Bíróság elnevezése Kúriává változott [vissza], de ma már nincs „tömegközlekedés”, hanem helyette „közösségi közlekedést” kell mondani, aminek színvonala miatt sem mosolyogni, sem bosszankodni nem érdemes.

Sokkal súlyosabb a morális rombolás, az, amit ezek a „nyelvújítók” okoztak, akik nem éreznek semmit édes anyanyelvünk „ízéből”.

Borsod megyei szülőfalum általános iskolájában óriási tekintélye volt az „igazgató úrnak”, hasonlóképpen a városi gimnázium igazgatójának is.

Ma már ilyenek nincsenek (erről szól a ballagási meghívó is), helyettük más „tisztségek” vannak, íme: „intézményvezető”, 2 „intézményvezető-helyettes”, valamint „kollégiumi intézményvezető”. Szülőfalum egykori általános iskolájában ma csak felső tagozatosok tanulnak, ezért annak élén „tagintézmény-vezető” áll.

Esetünkben az intézményvezető nem tévesztendő össze sem a mozdonyvezetővel, sem a targoncavezetővel, sem a jegyzőkönyvvezetővel, sem a … sorvezetővel.

Az előbbiek ugyanis nem akármilyen „nevenincs intézményt vezetnek”, hanem iskolát, gimnáziumot „igazgatnak”!

Manapság amúgy sincsenek megbecsülve a nemzet „lámpásai”, akik „másoknak világítanak”, mostanra már a megbecsülést és felelősséget jelentő elnevezés is odavan!

Miért nem mondja meg valaki a tudatlan „újítóknak”, hogy ezek az emberek valóban „igazgatják” az iskolákat, „szervezik”, „vezetik” az ott folyó munkát – ezt az összetett tevékenységet az „igazgatás” fejezi ki, ha valamely részmunkát neveznek meg (mint a vezetés), az mást, kevesebbet jelent, amit szegény „névadó” láthatóan nem tud.

Summa summarum: az iskolák élén álló embereket jobb lenne igazgatónak nevezni, mint intézményvezetőnek. Persze, ha valaki ezt nem érti, nem érzi, akkor úgyis hiába, azon még a … hm … „szamárvezető” sem segítene…

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr388695896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása