HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

A „hallásszabadság” kora

2016.05.25. 10:33 charlie-to

 

Mielőtt bárki arra gyanakodna, hogy a címben sajtóhiba van, sietek leszögezni, hogy nem vallásszabadságot akartam írni.

Valóban, azt hiszem, helyesebb lett volna a „liberális kór kora” kifejezést használnom, mert már súlyosan fertőzött környezetben élünk.

Azt olvasom a minap, hogy az alapvető jogok biztosa „egy panaszbeadványból tudta meg, hogy az óvodák egy módszertani levél alapján utasítják el a hároméves kort betöltött gyermekek felvételét a védőoltások hiánya miatt”, majd ezt követően azt nyilatkozta, hogy „alapjogi szempontból aggályos, hogy az óvodák elutasítják az olyan gyermekek felvételét, akik nem kapták meg a kötelező védőoltásokat”.

E kijelentését annak alapján tette, hogy az Országos Epidemiológiai Központ ebben a módszertani levélben korábban „előírta”, hogy gyermekközösségbe, alsó- és középfokú oktatási Intézménybe csak a megfelelő oltásokkal rendelkező gyermekek vehetők fel. Az ombudsman leszögezte: a módszertani levél nem jogszabály, így általánosan kötelező előírást sem határozhat meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy az életkorhoz kötött védőoltások célja a fertőző betegségekkel szembeni aktív vagy passzív védettség kialakítása, azok szükségesek a gyermekek megfelelő fejlődéséhez, valamint az egész társadalom védelméhez a fertőző betegségekkel, járványokkal szemben.

Persze, a módszertani levelek, az ajánlások és az ezekhez hasonló „köriratok” a régebbi közigazgatásból is ismertek. A langyos „fölöttes hatóság” ilyet adott ki, ha tanácstalan volt a helyes magatartást illetően, ám mégis igazolni akarta a létjogosultságát a szervezetben. Aztán ha az alsóbb szervek ennek megfelelően cselekedtek és rossz eredmények születtek, a fölöttesek széttárták karjaikat és kajánul arra hivatkoztak, hogy az ajánlást nem volt kötelező végrehajtani, a hibákért ők a felelősek (a jó eredmények viszont a fölöttesek ajánlásainak köszönhetők!).

Ha lennének nálunk „bölcs bírák”, akkor a helyes magatartást a tartalmuknak megfelelően bírálnák el, és ekkor az óvodák vezetőinek adnának igazat.

Nem kellene bedőlni az álságos és roppant buta „hallásszabadságnak”!

Nevezetesen annak, hogy szaladgálnak körülöttünk a helyüket nem találó fiatalok (köztük anyák is), akik hallanak valamit (vagy olvasnak az interneten), és azt azonnal készpénznek veszik, alkalmazzák, hivatkoznak rá, akkor is, ha az teljesen hibás, alaptalan.

Ez akkor, ha csak egy fogyókúra-receptről van szó, nem is lenne érdekes, ám ha jogokra hivatkozik egy ahhoz abszolút módon nem értő, de abszolút tudatlanul hangoskodó ember, már túlságosan is veszélyes lehet.

Vannak esetek, amikor az efféle izgágáknak csitítottak a szuper-aktivitásán. Emlékezhetünk: Alkotmánybíróságon támadták meg a biztonsági öv kötelező használatát előíró jogszabályt, mondván, korlátozza személyi szabadságukat, és egyébként kinek mi köze ahhoz, hogy ők kockáztatják-e a saját életüket, testi épségüket.

Szerencsére, az alkotmánybírák elég bölcsek voltak, és gondolkodtak azok helyett, akik belátása csak a „korlátlan személyi szabadság” egyébként téves felfogásáig terjedt.

Sajnos, az ombudsman a most fölemlített esetben nem mondhatott mást a módszertani (vagy talán „mószertani”?) levél jellegéről, ezért nem is lehet hibáztatni a kijelentéséért.

Nem is akarok neki tanácsokat adni, de a helyébe megemlítettem volna, hogy az anya liberál-buta tudatlanságához való jogát (hogy ti. megtagadhatja gyermekének védőoltás beadását), mindenképpen fölülírja a többi óvodásnak (szülőjének) azt a jogát, hogy mentes legyen (gyermeke) a járványos betegség elkapásának kockázatától. Súlyosabb érdek fűződik sok kisgyerek egészségének megőrzéséhez, mint néhány tudatlan, ám fenemód „bátor” szülő hangoskodással elért veszélyeztetéséhez.

A mostani helyzet azért kockázatos, mert az ilyen „liberális” felfogásból elért siker igencsak „pirruszi győzelem”, hiszen annak a gyermeke is nagyobb eséllyel fertőződhet meg, hiszen a kórokozók potenciálisan nagyobb mértékben lehetnek jelen, másrészt a hasonló szülők is „bátorságot” meríthetnek a jelenlegi precedensből.

Meg kellene fékezni ezt és az ehhez hasonló kártékony „hallásszabadságot”, amíg valamilyen sokkal súlyosabb tragédiába nem torkollik a tudatlanok „vakló-bátorsága”…

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr808745634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása