HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

„Saját gyártás...”

2013.10.06. 14:43 charlie-to

 

Baljós reklámokat hallok, szinte naponta.

Azt hirdeti valamelyik kereskedelmi tv-adó, hogy nézzék-hallgassák műsorait, mert hamarosan megláthatják azokat a klipeket, amelyeket most készítettek/készítenek.

Ennek örülni kellene, hiszen a friss, új felvételek üde színt visznek a megszokott műsorszámok közé, esetleg helyébe.

Félő azonban, hogy a „saját gyártás” olyan „celeb-cunamit” indít be, amely sok bosszúságot is okoz az esetleges örömök mellett!

Sajnos, már ma is gyakran láthatunk olyan „énekeseket”, akik kizárólag a „hangjuk miatt” nem válhattak már eddig is sztárokká. Azt, hogy nem tudnak énekelni, tüstént feledteti velünk az, hogy az általuk énekelt dal szövegét sem ismerik pontosan.

Aki pedig arra gondol, hogy az operaénekesek mindenféle dalt szépen énekelnek, azt ki kell ábrándítani: főképpen a nők minden népdalt és magyar nótát hihetetlen és indokolatlan magas (falzett) hangon énekelnek, állandóan lebegtetik-rezegtetik hangjukat és ez azzal jár, hogy a szöveget garantáltan érthetetlenné teszik.

Közhírré kellene tenni, hogy akinek van pl. állandó műsora valamely kereskedelmi tv-adón, de nincs hangja az énekléshez, ráadásul kellő ízlése és önkritikája sincs, hogy ez utóbbit észrevegye, az ne „énekeljen”.

Ha pedig a modern szerzőknek semmi új nem jut eszébe, akkor kézenfekvő számukra a megoldás: át kell írni a meglévő, lehetőleg a sikeres dalokat, azaz egy kis módosítás a szövegen, néhány hajlítás a dallamban, és, persze, fölgyorsítani a ritmust, tehát az andalító, lassúbb számokat rock-tempóban kell játszani és kész. – Igaz, hogy ezekhez az eredeti szerzők valószínűleg nem járulnának hozzá, ám ez senkit sem érdekel; ma már többnyire csak ismert politikusok plágium-ügyei váltanak ki egyre gyérülő figyelmet...

Mindenkinek kívánom, hogy ezúttal ne legyen igazam és mindannyiunkat gyönyörködtessenek az új zenei klipek!

Egyébként ha rajtam állna, összeállíttatnék a szakértőkkel valamiféle magyarnóta- és népdal-"génbankot", ami a szakmailag helyes és ízléses változatot tartalmazná az "utókornak", és amely biztos "tájékozódási pontot" jelentene később, bármilyen "saját gyártású" klipek "támadásaival" szemben...

 

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr605553841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása