HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

Telefonkönyv, 2014

2015.02.07. 15:57 charlie-to

  

Szeged és térsége.

Szegedi járásbírósági telefonszámot kerestem, elővettem a legfrissebb telefonkönyvet (a 2014. évit, mert újabb még nincsen).

A Bíróságok cím alatt (45. p.) a következők szerepelnek: 

Szegedi Munkaügyi Bíróság

Csongrád Megyei Bíróság

Szegedi Városi Bíróság

 De hiszen 2015 februárjának elején ilyen bíróságok már nincsenek!

Nézzük csak meg a 2011. évi CLXI. törvényt a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról! Szó szerint ez áll benne: 

16. § Magyarországon az igazságszolgáltatást a következő bíróságok gyakorolják:

a) a Kúria,

b) az ítélőtábla,

c) a törvényszék,

d) a járásbíróság és

e) a közigazgatási és munkaügyi bíróság.

 Ez igen! Egyetlen szó sem stimmel!

A törvény immár három évnél is régebbi (2011. november 28-ai ülésnapján fogadta el az Országgyűlés), ám a telefonkönyv pontos adataiért felelős(?) még nyilván nem hallott arról, hogy megváltoztak a bíróságok elnevezései. Akkor mire figyel? A helyes abc-sorrendre pl. nem kell, mert azt a számítógép automatikusan és hibátlanul elvégzi...

Ha „be akarjuk helyettesíteni”, akkor a városi bíróság helyébe a járásbíróságot, a megyei bíróság helyébe a törvényszéket tehetjük, a Kúria a Legfelsőbb Bíróságot váltotta (ilyen nincs is Szegeden), de mi „helyett” van az ítélőtábla? – Lehet, hogy nem is bíróság, hiszen nincs a telefonkönyvben föltüntetve a bíróságok között? De akkor miért „ítélő”?

Ilyen nincs is sehol a könyvben, pedig ítélőtáblák hazánkban majdnem húsz éve(!) léteznek! Az 1997. évi LXVI. törvény rendelkezik róla (amelyet 1997. július 8-án fogadott el az Országgyűlés és 1997. október 1-én lépett hatályba):

Ítélőtábla

22. § (1) A külön törvényben meghatározott székhelyeken és illetékességgel, az ott megjelölt időponttól ítélőtábla működik.

(2) Az ítélőtábla elbírálja – törvényben meghatározott ügyekben – a helyi vagy a megyei bíróság határozata ellen előterjesztett jogorvoslatot, illetve eljár a hatáskörébe utalt egyéb ügyekben.

 Lehetetlen, hogy majdnem két évtized alatt ne hallott volna erről éppen Szegeden a telefonkönyv szerkesztője (hacsak nem siket és vak, de ezt talán kizárhatjuk...), hiszen mindössze öt ilyen típusú bírósági szerv van Magyarországon: a fővárosi, a debreceni, a győri, a pécsi és a szegedi ítélőtábla.

Ki adja ki ezt a selejtet? Ki a felelős ezekért a súlyos hibákért?

Nos, ezt nem lehet tudni! A telefonkönyv impresszumában sok minden van, kivéve a szerkesztésért, kiadásért stb. felelős megjelölése...

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr267149605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása