HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

Ki a „bunkó”? Az államfő?

2009.04.19. 13:39 charlie-to

 

 A hír:

 

„Bunkó”, „paraszt”, „a jó nénikéjét!” – szocialisták Sólyomról

Kumin: A kijelentés Szanyit minősíti

2009. április 18. 17:12

 

Megsértette a köztársasági elnököt a szocialista Szanyi Tibor. A képviselő minősíthetetlen módon reagált arra, hogy Sólyom László kedden a Parlamentben a miniszterelnöki eskü után a páholyába kérette Bajnai Gordont, hogy ott gratuláljon neki. Hasonlóan reagált egy tévéműsorban Csapody Miklós is, míg korábban Horn Gyula emlegette a köztársasági elnök nénikéjét.

 

Szanyi Tibor a köztársasági elnökre azt mondta, „ezt a parasztot!”. A képviselő a Blikk bulvárlapnak azt nyilatkozta: sajnálja a történteket, de fenntartja véleményét. Kumin Ferenc, az elnöki hivatal kommunikációs főosztályvezetője csak annyit közölt: Szanyi véleménynyilvánítása a kijelentőt minősíti.

Hasonló stílusban nyilatkozott Csapody Miklós, a szocialistákkal sokszor együtt szavazó, megszűnt MDF-frakció képviselője is, aki a Hit Gyülekezete által is tulajdonolt ATV-ben „súlyos bunkóságnak” nevezte, hogy Sólyom László nem ment oda gratulálni Bajnai Gordonnak.

Emlékezetes: Horn Gyula a 75. születésnapján, a Várban kommentálta hasonló stílusban a köztársasági elnök azon döntését, hogy Sólyom nem tett eleget Gyurcsány Ferenc kérésének, és pufajkás múltja miatt nem tüntette ki a politikust. „A jó nénikéjét!” – mondta 2007 július 6-án a Nemzeti Galériában rendezett 300 fős partin Horn Gyula, akinek ez volt az utolsó nyilvános szereplése. (hírTV, MNO)

 

Az ember a legelső pillanatban azt hiszi, „eldurran” az agya ekkora „…-ság/ség” hallatán/olvastán, de aztán mégsem történik vele ilyen; szinte rezzenéstelen arccal teszi túl magát az efféle jelenségeken.

Kár, nagyon nagy kár, hogy itt tartunk!

A filmeken mocskos szájú „hősök” ütnek-törnek-lőnek és vég nélkül ordítoznak, konokul ismételve mind a háromszáz szóból álló, kizárólag káromkodást tartalmazó szókincsüket. – Igen, el lehet kapcsolni arról a csatornáról, nem kell moziba menni, akinek nem tetszik. Ez nincs ugyan rendben, de úgy-ahogy megoldható.

Ámde mostanra a képviselők is ide süllyedtek? Azok, akiktől ez eddig nemigen volt várható? Hát, ide jutottunk?

Ezek szerint igazam van. Mostanában ugyanis enyhe rezignációval fogadom azokat a megnyilvánulásokat, amelyek a „politikai elitekről” szólnak. Vajon politikai „elitek” azok, akiket naponta vesznek őrizetbe, vagy helyeznek előzetes tartóztatásba, akik naponta teleszemetelik maguk alatt a parlamenti üléstermet, vagy – horribile dictu – szó nélkül hallgatnak végig olyan szóáradatot, amelyben a beszélő miniszterelnök a saját országát becsmérli meglehetősen ocsmány módon?

Akkor legalább államférfiak ezek az emberek? Ugyan milyen „államférfi” lehet az, aki a köztársaság „első polgárát”, az állam fejét az idézett hír címében írtakkal illeti? Csak nehogy arra hivatkozzanak, hogy ezek bármit mondanak is, egyetemet végzett, művelt emberek, csak éppen momentán rosszul szóltak! Na és, ez olyan nagy bűn?

Először is, ez a hivatkozás rossz! Aki egyetemet végzett, pláne, aki vizsgáztatott is valaha az egyetemen, az pontosan tudja, hogy az egyetemi diploma önmagában egyáltalán nem garancia az alapos tudásra, még kevésbé az intelligenciára, a kulturált személyiségre. Az azonban garantált, hogy a diplomástól legalább normális megnyilvánulást, minden közegben elfogadható magatartást várnak el, nem pedig a (hm) részeg kocsis színvonalú „bátor véleményt”.

Mi a helyzet, ha az egyetemet végzett ember egyben országgyűlési képviselő is? Persze, ők sem különös figurák, de annyi mégis elvárható lenne, hogy meghaladják a proletárdiktatúra erkölcsi-politikai szintjét.

Azt mondják, hogy a brit demokráciában, ahol a véleménynyilvánítás szabadsága totális módon érvényesül, mindent szabad mondani, csupán a királynőre tilos rosszat mondani (sőt, ott nem is a „véleménynyilvánítás” szabadsága a fő elv, hanem a „freedom of expression”, azaz a „kifejezés” szabadsága, ami még az előbbinél is szélesebb kategória…). Ott (is) van tehát egy biztos pont, amihez igazodni lehet. Mint tudjuk, nálunk ilyen nincs, hiszen a közelmúltban szidta az akkor még csak „bukásra álló” miniszterelnök az Alkotmánybíróságot, a bíróságokat és az ügyészséget.

Nyilván nem tudják szegények, hogy a köztársasági elnök a köztársaság „királya”, azaz olyan államfő, amilyen a monarchiában a király, szinte ugyanolyan jogokkal is (pl. kegyelmezés, honosítás, kitüntetés, kinevezések stb.). Nyilván tudják a képviselők, hogy a királynőhöz nem szabad hozzáérni (a gyengébbek kedvéért: lökdösni, hátba veregetni), és bár a magyar államfő nem király, de talán neki sem kellene az aktuális pártelnökök vagy frakcióvezetők között utat törni az ugyan legálisan, ám nem legitim módon tisztséghez jutott miniszterelnökhöz, hogy (hm) „gratulálhasson”(?) neki.

Bizonyára ismerik a képviselők Szent Ágoston (354–430) „De Civitate Dei” (Isten városáról/államáról) c. művét, amelyben azt mondja, hogy a „hatalom demoralizál”. – Sietek hozzátenni, ez a mi képviselőinket nem mentheti… Nyilván tudják, hogy joguk van véleményt nyilvánítani akár az államfőről is (beleértve a tahóságokat), s most bizonyára nem is értik, mi lehet a kifogás ezzel kapcsolatban.

Egy kifogás bizonyosan lehet, nevezetesen: az Alkotmány előírja, hogy „A köztársasági elnök személye sérthetetlen, büntetőjogi védelmét külön törvény biztosítja” [31/A. § (1) bek.]. – Nos, ha sérthetetlen, miért lehet mégis büntetlenül sértegetni? Miért nincs külön törvény a büntetőjogi védelméről?

A válasz: van törvény a büntetőjogi védelemről, lásd a Btk. hivatalos személyekre vonatkozó speciális rendelkezéseit – szól az érvelés. Ez azonban eléggé álságos. Tartom magamat a blog-műfaj szabályaihoz, tehát nem említek nyilvánosságra nem hozott neveket, még akkor sem, ha egyébként felismerhetők, úgyszintén nem kezdek „tudományos” vitát, mert az más „műfajhoz” tartozik, azonban ide kívánkozik: annak idején elindult egy külön törvény előkészítése az államfő büntetőjogi védelméről, ám az kudarcba fulladt. Az egyeztetések során minden más tisztséghez tartozók hivatalában dolgozók (kezdve a miniszterelnökkel, majd jött az AB elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, legfőbb ügyész stb.) – meglehet, sőt, valószínű – a „főnökük” tudta nélkül ragaszkodtak ahhoz, hogy ők is (ti. a miniszterelnök stb.) legyenek „különlegesen védett” személyek. Így aztán a köztársasági elnök külön büntetőjogi védelméből sem lett semmi.

 

Azazhogy mégis lett. Erről szól ez a bejegyzés…

 

 


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr811074180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tápai 2009.04.22. 11:12:00

Tisztelt Tanár úr,
Szívból gratulálok a cikkéhez. Tökéletesen van megírva, alapos, bátor, hibátlan magyarsággal. De egyoldalú!
1. Az Ön által megénekelt Elnökről én nem használnám a "paraszt" szót, inkább az egyoldalú, önimádó, nagyképű, stb. jelzőket, aki azt gondolja magáról, hogy a maga a Törvény, a Jog, ő Magyarország. Sajnos az Elnök nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az ország moráis válságban van. Ő is.
2. Ki bíztatta a szélsőséges "söpredék" erősödését? Ki bíztat a választott rendszer erőszakos megdöntésére? Szíveskedjék egy Viktor beszédet, nagygyűlést nyelvileg értelmezni! Nagyon csalódott lennék, ha Ön nem hallaná ki a fenyegetéseket, a gyűlöletetkeltést ezekből a beszédekből. Ilyenkor nem vagyunk "finnyásak"? Persze ez nem menti a "parasztozókat", de egy párt , amely művészi szintre emelte a gyűlölködést, mire számíthat? Mutasson a Martonyin kívül egy ismert jobboldalit, aki nézetetit fel lehet vállalni! Gyűlöletkeltéssel egy egész országot meg lehet bvezetni, de jön aztán keserű ébredés. Nagy érdeklődéssel várom következő írásait. Volt egykori diákja: (Nem fedem fel kilétemet, mert ez a bloggozás lényege.)

charlie-to 2009.04.23. 13:25:29

@mároki: Kedves Mároki!

Tudom, névvel (és blog-névvel)nem illik tréfálkozni, ám mivel azt írta hozzászólásának végére, hogy "volt egykori diákja", most az egyszer megengedem magamnak a szójátékot: Mároki már Doki! (Ámde nem olvasta elég figyelmesen bejegyzéseimet, mert korábban emlékeztettem: az egyetemisták nem diákok, hanem hallgatók...)
Véleményéhez:
Az államfőt nem nekem kell megvédenem, de ha "egyoldalú, önimádó, nagyképű", akkor bizonyára jól végzi a dolgát. Ha öntörvényű, azt jelenti, hogy nem fekszik le kicsinyes (esetleg párt-)érdekeknek, hanem semerre sem kilengve egyenesen megy előre.
A megosztásról nekem sajátos véleményem van. Ez ma igen divatos, jóllehet igen üres "vád" bárki ellen. Mindenki "megosztó"! Ha valaki megdícséri a másikat, a többieket megfosztja az ilyen dícsérettől. A világbajnok Karinthy Frigyes szellemesen azt írta: hogyan érthetné meg egymást a férfi és a nő, hiszen mindegyik mást akar: a férfi a nőt, a nő a férfit...
Hát hogyne lennének megosztók a pártok (és tagjaik), hiszen az ellenfelet kritizálják! Ezt én teljesen normális jelenségnek tartom,s egyáltalán nem tekintem elítélendőnek. Persze, ha ebben durván túllépnek egy határt, akkor az már nem egyszerű, természetes "megosztás", hanem megvetendő cselekedet.
Köszönöm vélményét.
süti beállítások módosítása