HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

Nincs egyenlőség!

2011.11.27. 21:18 charlie-to

 

Azt tartja a mondás, hogy az Olvasót egyetlen pillanatig sem szabad bizonytalanságban tartani. Nos, hogy ennek eleget tegyek, én is itt, rögtön az elején tisztázom, hogy a továbbiakban nem harcos szakszervezeti bizalmi, kemény jogvédő vagy más efféle szerepben kívánok tetszelegni, hanem egy téves szóhasználatra hívom föl a figyelmet.

Az interneten a www.kamaszpanasz.hu oldalain 2011. november 27-én „Adventi koszorú készítése házilag” címmel tanácsok jelentek meg erről, hiszen az „adventi koszorú egészen vízkeresztig lehet lakásunk egyik legszebb ékessége”.

Az első bekezdés így szól:

 

Advent időszaka a karácsony előtti 4. vasárnappal, más értelmezésben a Szent András napjához (november 30.) legközelebbi vasárnappal veszi kezdetét. Az adventi koszorú készítése a XIX. században jött divatba, de a hagyomány gyökerei a pogány korba nyúlnak vissza, amikor örökzöld ágakkal, fagyönggyel, magyallal ünnepelték a téli napéjegyenlőség idejét. A fagyöngy egyébként a kelták szent növénye volt. A téli napéjegyenlőség a kelta hitvilág szerint a fény újjászületésének ünnepe.

 

Bizony, nincs egyenlőség decemberben, főképpen „téli napéjegyenlőség” nincsen! – Ha ugyanis lenne, akkor nem kellene a fénynek „újjászületnie”.

Közismert, hogy nyáron hosszabbak a nappalok és rövidebbek az éjszakák. Már kora reggel és még késő este is süt a nap (ám nem csupán azért, mert az órákat előre kell állítani tavasszal), ilyenkor, november végén (ősszel–télen) pedig már délután négykor sötét van…

Mivel nálunk (mondjuk általánosságban: az északi féltekén) az évszakok váltakoznak, kell lenni olyan időpontnak, amikor leghosszabb az éjszaka (december 21., olykor 22.), aztán egyre rövidül (és persze, a nappalok hosszabbodnak) majd március 21-ére kiegyenlítődnek, azaz a nappal és az éjszaka egyforma hosszúságú lesz, majd a nappalok hosszúsága egyre jobban meghaladja az éjszakákét, s ez nő egészen általában június 21-ig (olykor 20-a vagy 22-e is lehet), amikor a nappal a leghosszabb, amitől kezdve ismét rövidülnek a nappalok a szeptember 23-i „kiegyenlítődésig”, majd még tovább rövidülnek egészen december 21-ig.

December 21-e tehát olyan „fordulópont”, amikor rövidülni kezdenek az éjszakák, ezt a napot tehát „téli napfordulónak” nevezik, március 21-ét „tavaszi napéjegyenlőségnek”, június 21-ét „nyári napfordulónak”, szeptember 23-át pedig „őszi napéjegyenlőségnek”. – Nincs tehát téli (vagy nyári) napéjegyenlőség, ahogy az idézett cikkben szerepel.

A természetet jól ismerő emberek persze pontosan tudták ezeket. Idősebbektől hallottam régen, hogy a katáng akkor kezdi kibontani világoskék virágait, amikor a nappalok rövidülni kezdenek (június 21!). Nyilván ez nem pontos napra értendő, de általában igaz, mint ahogy december 21-is a „fény ünnepe” lehet, hiszen ettől kezdve hosszabbodnak a nappalok…

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr183416618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása