HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

A világ(osság) vége...

2012.12.04. 09:13 charlie-to

Mindenki hallott már arról, hogy 2012. december 21-én eljön a világ vége. Ez az ősi maja naptárból állítólag egyértelműen kiolvasható.

Az interneten keringő írás szerint most nem lesz vége a világnak, ám a Föld belép az egész Naprendszerrel együtt a galaktikus „null síkba”.

„Ez egy létező sík, ahol nincs áram, és ahol semmilyen tárgyban nem működik az elektromosság. Az egész Földön, 2012.12.21-én 10 óra körül - Moszkvai idő szerint - néhány perc alatt elsötétül minden és teljes csend lesz. Nem lesz semmilyen fény, áram, távkapcsolat (telefon, internet), és semmi sem fog működni.

... ez a sötétség kozmikus illúziókat, fénykisüléseket és emberi illúziókat fog kiváltani, amely 3-4 napig fog tartani. Semmitől sem kell félni, sem tartani. A végén ismét előjön a Napfény és ismét érezhető lesz a nyugalom és béke.”

 

Mindenki hallott már a farkast kiáltó pásztorról is, aki időnkét elkurjantotta magát, hogy jön a farkas, s amikor segítségére siettek az emberek, jókat kacagott rajtuk, hiszen csak „tréfált”. – Aztán, amikor valóban támadott a farkas, már hiába kiabált, az emberek akkor is „tréfának” vélték és nem mentek oda.

Valahogy így vagyunk mi a világvége-jóslatokkal is. Olyan gyakran riogatnak vele, hogy azzal elaltatják az egészséges óvatosságunkat is.

Pedig nem kell „világvége”, elég a „világosság” vége is, hogy abból nagy bonyodalmak származzanak. – Képzeljük el, hogy pár napig nincs elektromosság a környezetünkben!

Az, hogy nem tudjuk fölkapcsolni a villanyt a lakásban, persze, elég baj, de segítenek az elemlámpák. Ámde mi van, ha azok sem működnek? Elő a gyertyákkal, ha másutt nem, hátha vannak a karácsonyi készletben...

Ha nincs áram az egész városban, a lakótelepi emeleti lakások lakói igen kínos helyzetbe kerülhetnek. Nemcsak világítás nincs, hanem fűtés sincs, mert mind a melegvíz, mind a gáz keringetéséhez áram kell...

No, meg a hidegvíz keringetéséhez is! Ekkor nincs ivóvíz, nem lehet tisztálkodni, mosogatni, sőt a WC-öblítő sem működik...

Mindenki pörgesse tovább gondolatban ezt a szörnyű helyzetet! Ja, és azt se felejtse el, hogy ha az elektromos rendszer összeomlik, akkor elutazni sem lehet sehová, mert semmilyen motor nem indítható!

Persze, az emberek túl akarják élni az ilyen helyzeteket is. Sokan emlékezhetnek még arra, hogy annak idején Romániában – mert nem volt fűtés télen a lakótelepeken – az ott lakók áttörték a panel-falakat és ott dugták ki a kályhacsöveket, hogy tudjanak valami meleget csinálni a lakásukban.

Mielőtt bárki is azt gondolná, hogy valami bajom van, sietek a megnyugtatással: nem hiszek én sem a maja-naptárak világvége-jóslataiban, abban, hogy a „jók” vonuljanak el valamelyik hegy gyomrába, hogy ott éljék túl a kataklizmát, bezzeg a „rosszak” már hiába jajgatnak...

Ám a minap egy tudós fizikus hihető elemzését láttam arról, hogy bizonyos időközönként erőteljes napkitörések történnek, amelyek jelentősen befolyásolják, zavarják a Föld elektromos rendszerét, s ha valamelyik elég erős, elvileg teljesen meg is béníthatja azt. Nem a „világvége” jön el, „mindössze” az elektromos rendszer működésének összeomlása. Sőt, az sem „véglegesen”, hanem csupán pár napra, esetleg egy-két hétre.

Tél közeledtével a médiumok rendre figyelmeztetnek: föl kell rakni a téli gumikat, ellenőrizni kell az ablaktörlőket és az ablakmosó folyadékot, hosszabb útra teli tankkal kell elindulni és legyen az autóban meleg pléd, esetleg vigyünk magunkkal egy termosz forró teát is stb. – Ez mindenképpen helyes.

Figyelünk is rá, mert alattunk is táncolt már a kocsi a jeges-havas úton, csapták már úgy teli a szélvédőnket latyakkal, hogy semmit sem láttunk – de ki látott már jó kövér, erőteljes napkitöréseket...?

Azt sem tudjuk, hogy mikor lesz, sőt, egyáltalán lesz-e...

Mindenesetre van egy bölcs latin mondás: „si vis pacem, para bellum”, azaz „ha békét akarsz, készülj a háborúra”!

Ha pedig a „háború” elmarad, vagy pedig úgysem tudjuk elkerülni, mindenképpen nyugodtak lehetünk, hogy mi legalább „készültünk” rá...

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr244946675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása