HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

„Adjon úgy is, ha nem kérem!”

2013.03.03. 09:51 charlie-to

Kérem, „nevessenek meg”, vagy inkább „ne vessenek meg”, amiért most is egy nagyon szép vers jutott eszembe, Nagy László: Adjon az Isten c. költeménye!

1. Történt pedig, hogy közeledett az egyik OTDK (Országos Tudományos Diákköri Konferencia), amelyen a hallgatók mutatják be az általuk tudományos igénnyel megírt dolgozataikat, de úgy, hogy más karokról fölkért hallgatói bírálók véleménye ellenében kell megvédeni igazukat. S mivel az ott elért előkelő helyezés a hallgató általános megítélését jelentősen emeli, fontos, hogy a zsűri minél helyesebb döntést hozzon. – Ennek érdekében a szervezők kör-e-mailben intéztek felhívást valamennyi „tapasztaltabb” (értsd: idősebb) oktatóhoz, hogy jelentkezzenek zsűri-tagnak.

Persze, ez oktatók közül többen nem jelentkeztek erre az általános felhívásra, mert ők még úgy „szocializálódtak”, hogy ha szükség volt közreműködésükre valahol, akkor megkeresték őket, s illő módon fölkérték rá. (Hogyan is gondolhatták a szervezők, hogy mindenki jelentkezik majd, s esetleg annak teszi ki magát, hogy visszautasítják „ajánlkozását”?) Három-négy nappal az OTDK kezdete előtt telefonon hívták az egyik potenciális zsűri-tagot, s izgatottan jelentették neki, hogy nem találták a nevét a jelentkezők között.

– Azért nem találták, mert nem is jelentkeztem! Gondoltam, hogy ha szükség van rám, megkeresnek, mert úgy illik...

Pár perc múlva jelentkezett a szervező kar oktatási dékánhelyettese, s ő – sűrű bocsánat-kérések közepette – „pótolta” a korábban elmaradt fölkérést. – Fontos „eredmény”, hogy később is igényt tartottak az illető oktató részvételére, de mindig személyesen kérték föl, nem pedig névtelen-személytelen „felhívást” küldtek neki az interneten...

2. Hallom, hogy meglehetősen nagy riadalom alakult ki a közoktatás területén. Ha valamennyi tanár nyugdíjba megy, aki arra jogosult, akkor az oktatás megbénul, mert sokat nem tudnak pótolni bizonyos szakokon. Az illetők kérhetik ugyan a tovább-foglalkoztatásukat, hogy azt külön elbírálják, s hozzájárulás esetén folytathatják a tanítást.

Csakhogy ezek a tanárok – megjegyzem: nagyon helyesen! – nem fognak kérelmet írni senkinek, nem „alázzák meg magukat” ilyen kisstílű intézkedés alapján. Az ő munkájukra ugyanis nem elsősorban nekik, hanem azoknak az iskoláknak van szüksége, amelyek nem tudják pótolni a (főképpen hiány-szakos) távozó kollégáikat. Miért nem az adott intézmény vezetője kérheti a nyugdíjas további munkájának lehetőségét? Persze, most tekintsünk el az olyan mérhetetlenül buta indokolástól, hogy a tanárnak úgyis nyilatkozni kell, hogy vállalja-e! Az senkinek nem jutott eszébe, hogy ha az iskola igazgatója szeretné, hogy maradjon az illető, előtte úgyis megkérdezi a közvetlen érintettet?

3. Sajnos, az effajta civilizálatlanság már szinte mindent megfertőzött!

Az Országgyűlés 2012. november 26-án törvényt fogadott el a választási eljárásról, amelynek néhány rendelkezését idézzük:

 „82. § (1) A központi névjegyzék a Nemzeti Választási Iroda által vezetett elektronikus nyilvántartás.

(2) A központi névjegyzék annak a választójoggal rendelkező, valamint választójoggal a nagykorúság hiánya miatt nem rendelkező, de a tizenhetedik életévét betöltött polgárnak (e fejezetben a továbbiakban együtt: választópolgár) az adatait tartalmazza, akit kérelmére a központi névjegyzékbe felvettek.”

„88. § (1) A névjegyzékbe vétel iránti kérelmet a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár a lakcíme, illetve a 89. § (2) bekezdése szerinti esetben a tartózkodásának helye szerinti jegyzőhöz

a) személyesen,

b) az ügyfélkapun keresztül

nyújthatja be.

(2) A névjegyzékbe vétel iránti kérelmet a külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár a Nemzeti Választási Irodához

a) levélben,

b) az ügyfélkapun keresztül

nyújthatja be.”

Ugye, abszurdum ez a törvényi szabályozás?

A választójog ugyanis egy állampolgári-politikai alapjog, amely valakit az alkotmány/alaptörvény alapján illet meg. Ismétlem: megilleti, anélkül, hogy annak gyakorlását „kérelem benyújtása után” bárki is „engedélyezné”!

Ennyire színvonaltalan már a törvényalkotás is? Nem vette észre senki a törvényhozás folyamatában, hogy ez a megfogalmazás totális melléfogás? Legalább arra emlékezhetne mindenki, hogy mára többé-kevésbé sikerült kiirtani a szakmai terminológiából, hogy ha valaki a gyülekezési jogot (ugyancsak alkotmányos alapjog!) akarja gyakorolni, akkor azt nem „kérni” kell a rendőrségtől, hogy „engedélyezze”, hanem mindössze „bejelenteni” tartozik, amit a rendőrség általában „tudomásul vehet”, tehát semmiképpen nem „engedélyez”.

„Névjegyzékbe vétel iránti kérelem” – horribile visu, szörnyű még látni is! – És a jegyző majd „kegyet” gyakorol, ha teljesíti a kérést? No, nem! Egyszerűen be kellene jelenteni szavazási szándékunkat, s ha nincs törvényi kizáró ok, a jegyző köteles lenne intézkedni mindenki bekerüléséről a nevjegyzékbe!

Mindenesetre az Alkotmánybíróság – igaz, nem erre tekintettel, de – megsemmisítette az említett rendelkezéseket, tehát azok nem érvényesülnek, nem kell kérelmet benyújtani alkotmányos alapjogunk gyakorolhatósága érdekében... (ám, sajnos, ez a "kérelem" a külföldön élők esetében továbbra is fennáll...).

De hiszen mindezeket Nagy László olyan szépen megírta:

 „Adjon az Isten szerencsét,

szerelmet, forró kemencét,

üres vékámba gabonát,

árva kezembe parolát,

lámpámba lángot, ne kelljen

korán az ágyra hevernem,

kérdésre választ ő küldjön,

hogy hitem széjjel ne dűljön,

adjon az Isten fényeket,

temetők helyett életet -

nekem a kérés nagy szégyen,

adjon, úgy is, ha nem kérem.”

 „... adjon úgy is, ha nem kérem!” 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr305114156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása