HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

Milyen „-klávé”?

2013.03.13. 11:20 charlie-to

2013. március 13-án délelőtt odaültem a számítógéphez és nézegettem a legfrissebb híreket. Mint oly sokan mások, én is fokozott kíváncsisággal követem a pápaválasztás eseményeit, hiszen tegnap este már fölszállt a fekete füst, ami azt jelentette, hogy az első szavazás eredménytelen volt. Az elemzések arról szólnak, hogy minél későbbre tolódik a sikeres szavazás, annál több esélye van Erdő Péter magyar bíborosnak. Mint oly sokan mások, én is szurkolok neki!

Egyszer csak igen furcsa képen akadt meg a szemem, s hogy később is pontosan rekonstruálható legyen, a mobil telefonnal azonnal le is fényképeztem.

A kép jobb alsó részén éppen a pápaválasztással kapcsolatos írások szerepelnek („A bíborosok összeültek pároltzöldségezni”, „Befalazással is választottak már pápát”) fölöttük pedig jól olvashatóan az „Enklávé” szó.

Igen ám, de ezúttal nem az enklávéról, hanem a „konklávéról” van szó, azaz annak a 115 bíborosnak a gyűléséről, amelyen megválasztják az új pápát, most éppen a közelmúltban lemondott XVI. Benedek utódját. (Maga a szó latin eredetű, azt jelenti: „kulccsal” [cum=-val, -vel; clavis=kulcs], ami arra utal, hogy a gyűlésnek helyet adó termet bezárták, ez által a bíborosokat elválasztották a külvilágtól, nehogy bárki is befolyásolhassa őket döntésükben.)

Persze, az „enklávé” egészen mást jelent. Ez olyan földterület (állam), amelyet teljes egészében egyetlen másik, ugyanaz a földterület (állam, város) vesz körül. Ilyen pl. San Marino Köztársaság, amelyet Olaszország vesz körbe.

Ámde mielőtt bárki is gúnyosan vagy elnézően mosolyogna ekkora szótévesztés láttán, hozzá kell tenni, hogy bár itt nyilvánvaló tévedésről van szó, de lehet benne valami „tudat alatti” megnyilvánulás is, hiszen maga Vatikán (Vatikánvárosi Állam, Stato della Città del Vaticano) is enklávé, hiszen Róma területe veszi körül...


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr175132380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása