HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

Pont az „i”-re

2013.03.24. 11:04 charlie-to

 

PÁTRIÁRKA

... - E gonosz hitűek

A szentháromság rejtélyes tanában

A homoiusiont hirdetik,

Mig az egyház a homousiont

Alapítá meg a hit cikkeül.

BARÁTOK

Halál reájuk, már a máglya ég. -

ÁDÁM

Adjátok fel, barátim, azt az i-t,

Szebb áldozat lesz életmegvetéstek

A szent sirért vivandó hős csatában. –

írta Madách Imre (1823–1864) Az ember tragédiája hetedik színében, utalva talán a Bibliában is írottakra:

Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, amíg minden be nem teljesedik.

Mt. 5.

Hát, igen. Az „i” betűre (a görög ióta, azaz a „jóta”) és a pontra Máté Evangéliuma is úgy utal, mint nagyon fontos „apróságra”.h is fölhívta a figyelmet, hogy a „homousion” egylényegűt, azonost jelent, azaz a katolikus tanítások szerint Isten az Atyával egylényegű, azonos; ám az ettől a szótól mindössze a közepén egy „i”-vel több, azaz a „homoiusion” kifejezés egészen mást, hasonló lényegűt jelent, azt mondja, hogy a Fiú nem egylényegű az Atyával, hanem csupán hasonló hozzá. – Ez utóbbi felfogás megalapozója Arius (260–336) alexandriai áldozópap volt, akit ezért később eretnekké is nyilvánítottak, de tanítása (az arianizmus) komoly vitákat váltott ki az egyházban.

Pont az „i”-re gondoltam a közelmúltban is, amikor 2013. március 13-án este felszállt a fehér füst a Sixtus-kápolna kéményéből, hi

Sokan tudják, amire Madácszen megválasztották pápává a február 28-án lemondott XVI. Benedek utódjaként Jorge Mario Bergoglio (*1936) argentin bíborost, hogy Ferenc néven elfoglalhassa a pápai trónust.

Ez aztán bőségesen adott muníciót a sajtónak, ami rendjén is van, hiszen világviszonylatban is kiemelkedő jelentőségű eseménye volt ez nem csupán a katolikus egyháznak, hanem a világi államoknak is.

Rettenetesen bántotta azonban a fülemet, amikor némely rádió- és televízióadók aprólékosan ismertették az új pápa napi programjait és rendre azt is elmondták, hogy mikor tart audienciát (kihallgatást, meghallgatást) Ferenc, aki egyben Róma püspöke is lett.

Csak azt nem, értem, miért nem világosították föl némely bemondóinkat, hogy a pápa nem „audenciát”, hanem (i-vel a szó közepén!) „audienciát” tart, többen ugyanis az előbbi változatot mondták. – Nem túl jelentős, ámde mégis bosszantó hiba, némi műveletlenséget árul el! Kizárt dolog, hogy ezek nem hallottak még az „audio-vizuális” eszközökről (hiszen ezek között élnek-dolgoznak), s bizonyára azt is tudják, hogy ezek a hallással-látással kapcsolatosak.

2011. március 1-én ezt írtam az egyik blog-bejegyzésembe („Édesanya …! Nyelvünk…?”):

Sok-sok évvel ezelőtt március 15-i élő tv-közvetítést néztem fiammal. A Múzeum-kertben ismert, fiatal színész szavalta Petőfi: A XIX. század költői c. versét. Amikor ahhoz a sorhoz ért, hogy „Hazugság, szemtelen hazugság, mit milliók cáfolnak meg”, érezni lehetett, hogy valami baj történt. Vajon csak elbizonytalanodott, vagy el is felejtette a szöveget? Kínlódva folytatta: „Kik nap hevében étlen-szomjan … kétségbeesve … áznak-fáznak!” – Püff neki! Nap hevében áznak-fáznak? Ez rettenetes! – néztünk egymásra a fiammal. Bizony, azóta bármikor látom-hallom azt a színészt, minduntalan ez a fellépése jut eszembe.

Tetszik nekem, ha kellemes, szép beszédű-kiejtésű rádió-bemondók, a televízióban ezenfelül esztétikailag is elbűvölő hölgyek vagy elegáns urak tudósítanak a nagyvilág eseményeiről. Szerencsénkre, sokan vannak ilyenek.

Ámde mostanában tudnék három olyan bemondónőt mutatni, akik hibásan mondták az „audienciát”, s bizony őket az ilyen hibás megszólalásuk után már nem is látom olyan szépnek, megnyerőnek, mint korábban. – De erről kizárólag ők tehetnek!

És éppen pont az i-re, Illyés Gyula (1902–1983) versére gondoltam most is (Új nép a parton):

Fürdőruhában széplépésű nő –

Jó alakja az eleganciája.

Hogy ideillik! Mily „előkelő”!

S mi mindent mond el, ahogy kisfiára

pillantva elkiáltja:

„Hun mész te, Fercsi! Vigyázz, beeső!”

 Mert ugye, tudjuk: a szó, ha már kimondtad, nem a tiéd többé...!

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr435165325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása