HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

Ki beszél? Mit mond?

2014.12.21. 16:44 charlie-to

 

Ajánlom mindenkinek, jól jegyezze meg ezeket a szavakat, mert hamarosan feledésbe merülnek, és talán csak a keresztrejtvényekben bukkannak föl ismét, amint az „isa” (bizony) a XII. század végi Halotti beszédből.

Manapság már ugyanis ezeket szinte egyáltalán nem lehet hallani a közbeszédben, csak legfeljebb még otthon, a családban, esetleg baráti körben.

Napjainkban már mindenki „kommunikál”.

Aki valamely sajtótájékoztatóról tudósít (bocsánat: kommunikál), nem úgy adja elő, hogy a szóvivő ezt mondta, elemezte, magyarázta, részletezte, jelentette be, erről szólt, tájékoztatott, adott hírt stb., hanem hogy ezt „kommunikálta”.

Alig várom már a napot, amikor a családtagok egyike a konyhából „bekommunikál” a másiknak (ez még azért is jó, mert benne van az egyetlen, ma ismert és használt igekötő, a „be-”; lásd bealszik, beásít stb.), de az nem érti és visszakiabál: mit kommunikáltál?

Ha valaki figyeli a köznapi „kommunikációt”, hamarosan garantáltan nem fogja azt kommunikálni, hogy milyen gazdag a mi édes anyanyelvünk...

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr297002249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása