HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

Az ígéret szép szó…

2012.03.15. 11:42 charlie-to

 

 

A 2011. október 26-án itt közzétett blog-bejegyzésben (Két ’Civitas Invicta’?) arról volt szó, hogy az Országgyűlés előtt két, lényegében azonos tartalmú törvényjavaslat fekszik, mégpedig két város, Szigetvár és Kőszeg felruházásáról a „civitas invicta” (leghősiesebb város) címmel. – A bejegyzés végén ezt állt: „Kísérjük tehát figyelemmel e javaslatok sorsát!”

Mindenki ismeri a mondást: „Az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó”. – Tartsuk meg hát igéretünket, nézzük, mi lett a sorsa a javaslatoknak!

 

1. Megszületett a 2011. évi CXXXVI. törvény „Civitas Invicta” Szigetvár, a leghősiesebb városról:

 

Az Országgyűlés fejet hajt Szigetvár lakóinak és védőinek az 1566-os támadás idején a város és hazánk hősies védelmében tanúsított bátor és önfeláldozó magatartása előtt, ezért az alábbi törvényt alkotja:

1. § Az Országgyűlés Szigetvár védőinek tántoríthatatlan bátorságát, a hazaszeretetből és áldozatvállalásból való példamutatását örök emlékezetül törvénybe iktatja.

2. § Az Országgyűlés Szigetvár városnak a „Leghősiesebb Város” („Civitas Invicta”) címet adományozza.

3. § Ez a törvény a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

 

2. – 2011. november 7-én az Országgyűlés soros jegyzője a következőket mondta a Kőszegre vonatkozó törvényjavaslatról:

 

Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy 2011. november 2-án az önkormányzati és területfejlesztési bizottság a "Civitas Invicta" – Kőszeg, a leghősiesebb városról szóló, T/4425. számon Baráth Zsolt, Jobbik és más képviselők által benyújtott előterjesztés […] tárgysorozatba-vételét elutasította.

 

3. – A teljesség kedvéért illik hozzátenni, hogy ebben az időben volt egy harmadik (T/4051. sz.) törvényjavaslat is, amely a korábbi blog közzétételének időpontjára már „kimúlt”. – Ezt két képviselő, dr. Sós Tamás (MSZP) és dr. Kolber István (MSZP) terjesztette elő 2011. szeptember 12-én:

 

„Civitas Invicta” – Eger, a leghősiesebb városról

 

Az Országgyűlés fejet hajt Eger lakóinak és védőinek az 1552-es támadás idején a város és hazánk hősies védelmében tanúsított bátor és önfeláldozó magatartása előtt, ezért az alábbi törvényt alkotja:

1. § Az Országgyűlés Eger védőinek tántoríthatatlan bátorságát örök emlékezetül törvénybe iktatja.

2. § Az Országgyűlés Eger városnak a „Leghősiesebb Város” („Civitas Invicta") címet adományozza.

3. § Ez a törvény a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

 

INDOKOLÁS

 

Figyelembe véve, egyetértve és támogatva a T/4046. számon benyújtott törvényjavaslatot, amelyben azt indítványozzák, hogy Szigetvár a leghősiesebb város címet kapja, javasoljuk, hogy az egykori egri erősséget megvédők emlékére ugyanilyen címet adományozzon az Országgyűlés.

Eger hős védői és a település polgári lakosságának harcosai olyan korban védték várukat, melyben az előrenyomuló idegen hadak rendszeres támadásai fokozott veszélyt jelentettek hazánk megmaradására, nemzetünk létére, valamint az összeurópai kereszténységre, a kontinens évezredek alatt kialakult hagyományrendszerére és kultúrkörére. Az 1552-es ostrom idején mártírhalált halt hősök helytállásának és véráldozatának, a katonai túlerővel szemben tanúsított bátor kiállásának köszönhetően hazánk és Európa fennmaradhatott a történelem zivataros századaiban, példát mutatva az eljövendő korok társadalmainak hazaszeretetből, hősiességből. Dobó István és vitézei hős, önfeláldozó küzdelmének híre bejárta egész Európát. Bizonyságot téve a magyarság vitézi ellenállásáról, a betolakodó hadak elleni hősi védelem történelmi jelentőségéről, nagyságáról.

Eger védőinek nagyszerű tettét Gárdonyi Géza: Az egri csillagok című művében meg is örökítette, amely máig a magyar emberek által az egyik legismertebb, kedvelt irodalmi alkotás.

E nagyszerű harci tett indokolja Eger város leghősiesebb városként történő elismerését, mellyel az Országgyűlés méltó emléket állít az óriási túlerővel szemben folytatott harcokban elhunyt hős katonáknak, valamint a polgári lakosság csatákban mártírhalált halt tagjainak.

 

Ez nem is érdemel magyarázatot, különös tekintettel a „Brit Guayana 1 centese” esetére (lásd a 2011. október 26-i blogot).

Az okok közömbösek, mindenesetre ezt a törvényjavaslatot az előterjesztők 2011. szeptember 28-án – visszavonták.

 

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr354318241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása