HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

Katasztrófa-helyzet!

2013.03.15. 12:32 charlie-to

Nem kívánok politikai megjegyzéseket tenni, még kevésbé közvetlenül védeni az aktuális kormányzatot, de azért mégis: vannak olyan jelenségek, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Napok óta hatalmas hóeséssel és viharos széllel „fenyegetnek” a meteorológusok; az internetes időjárás-jelentők arra szólítanak föl, hogy mindenki nézze meg, környezetében mekkora hó és milyen erős széllökések várhatók.

Minden évben a tél közeledtével (legutóbb is) gyakran elhangzik: ha valaki autóval indul útnak, vigyen meleg takarót, elegendő folyadékot (vizet, forró teát), tankolja tele a gépkocsit, töltse föl mobilját stb., mert váratlan helyzetekbe kerülhet, s szükség lehet a fölsoroltakra.

Nos, tegnap, március 14-én délután beteljesedett a meteorológiai prognózis. A Dunántúlon megbénult a forgalom, a sztrádákon úgy álltak az elakadt autók, mintha „egy terepasztalon matchboxokat szórtak volna szét”.

Március 15-én 11 óra 07 perckor pedig az interneten a következőket lehetett olvasni: 

A Jobbik és az MSZP is felszólítja a kormányt, hogy vizsgálják ki, ki a felelőse a havazás miatt kialakult katasztrófahelyzetért.

 

A Jobbik Magyarországért Mozgalom felszólítja a kormányt és a belügyminisztert, hogy rendeljen el átfogó vizsgálatot a katasztrófavédelem, autópálya-kezelő és az ítéletidő által érintett minden szerv felső vezetésének felelősségét illetően - írta a párt közleményében. Szerintük az országban kialakult válsághelyzetek a katasztrófavédelem vezetésének alkalmatlansága, nemtörődömsége miatt jöhettek létre.

"Vezetőik felkészületlensége az oka annak, hogy most emberek tízezrei maradtak ellátatlanul, áram, fűtési lehetőség nélkül, megrongálódott házaikban, az ország számos részén elzárva a külvilágtól. Ugyanez a felkészületlenség az oka annak is, hogy emberek ezrei rekedtek az autópályákon élelem, víz és meleg ruhák nélkül, teljesen magukra hagyatva, életveszélyes környezetben".

Hasonló tartalmú közleményt adott ki az MSZP elnöke is. Mint Mesterházy Attila írja, "de vajon a rendkívüli idő a baj fő oka? Az eddigiek ugyanis azt mutatják, hogy sem a lakossági tájékoztatás, sem a mentés megszervezése és irányítása nem volt megfelelő".

A párt elnöke felszólítja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy haladéktalanul utasítsa Pintér Sándor belügyminisztert és az állampolgárok biztonságáért felelős kormányzati szervek vezetőit, hogy tegyék végre a dolgukat.

Szerző: hvg.hu

 Komolyan mondom, szerettem volna egyetérteni a kialakult katasztrófahelyzet miatt aggódó nyilatkozókkal, de mindössze az illetők „szánalmas lenézéséig” jutottam.

Már volt hasonló, bár jóval ártatlanabb helyzet pár héttel ezelőtt. Budapesten az egyik éjszaka lehullott vagy tíz centis hó és a tömegközlekedés (bocsánat: a közösségi közlekedés!) néhány órára szinte teljesen megbénult. – Az éber és bátor sajtó azonnal követelte is a a főváros (és közlekedése) vezetőinek fejét...

Azóta sem értem, miért kell nálunk minden „eseményre” ilyen fuldokló hisztériával reagálni!

Nagyon valószínű, hogy minden télen esik hó Magyarországon (nem az Egyenlítő környékén élünk!). Ilyenkor minden hóeltakarítónak takarítani kell a havat. (Az is igaz, hogy sietniük kell, mert ha késlekednek, előfordulhat, hogy a hó magától elolvad... – nem az Északi sarkon élünk!)

Talán éppen ez utóbbi állapot miatt nem is lenne értelme minden településnek olyan apparátust, gépparkot fenntartani, amellyel minden fő- és mellékutat azonnal hómentesíteni lehet. – Ezt a sajtó munkatársai és némely politikusok nyilván nem tudják, nem értik.

A sajtó munkatársai és némely politikusok nyilván azt sem tudják, hogy ha az erős havazás viharos széllel társul, akkor ennek tartama alatt a közlekedés akkor is akadozna, vagy meg is bénulna, ha az imént idézett okos politikusok szerveznék a „lakossági tájékoztatást és a mentést”, a hóeltakarításról nem is beszélve. (Hogy fák dőlnek az úttestre és a villanyvezetékek is leszakadnak a kicsavart fáktól, vagy a rájuk fagyott jégtől? – Most mondja rádió a déli krónikában, hogy a vonatokat a hóekés mozdonyok után sem indíthatják, mert azonnal visszafújja a szél a havat a sínekre, ráadásul az igen erős szél helyenként annyira himbálja a felső vezetékeket, hogy súlyos kockázatot jelentene „alájuk” szerelvényeket engedni).

Persze, az ellenzék feladata mindenütt a világon a kormányzat bírálata, de legalább színvonalasan, kulturáltan bíráljon, mert ez a mostani egyik kritériumnak sem felel meg!

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr195136119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása