HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

"Szürkemarha Vigadalom"

2013.09.16. 12:01 charlie-to

 

Az interneten akadtam a következő címre: „Cicegenapok lesznek ..., de mi az a cicege?”

– Nem rossz! – gondoltam magamban – hirdetnek valamit, de az átlagember nem tudja, hogy mit.

Megvallom, nem először ütötte meg fülemet tudósítás valamely településünkön rendezett különböző (hagyományos vagy annak szánt) „fesztiválról”. – Az erre törekvés természetesen érthető, hiszen a legnagyobb várostól a kisebb községig mindenütt igyekeznek kihasználni az idegenforgalom előnyeit, s erre nem elhanyagolható reménnyel kecsegtet a jókedvet, gasztronómiai ínyencségeket és hozzá finom nedűket is igérő vigadalom. (Az idézőjel annak szól, hogy fesztiválnak tekintettem a lényegében ennek minősíthető „rendezvényeket”, akkor is, ha az aktuális elnevezés ettől eltérő, pl. „napok”, „bemutató”, „hétvége”, „verseny” stb.).

Most az interneten néztem utána és írtam ki ezeket az eseményeket. Ott pontosan meg volt jelölve ezek ideje és helye is (most azonban mindezt elhagyom). Érdekes lesz végigolvasni a „kínálatot” (az idézőjeles „magyarázatok” az eredetiben is szerepeltek):

Almafesztivál; Balatoni fesztivál a bor és a gasztronómia jegyében; Bioétel és Borfesztivál; Borbarátnők Bálja; Borfesztivál; Bornapok Népzenei és Néptánc Fesztivál; Böllérfesztivál; Cicege és Bornapok [“A cicege, ahogy Pápa környékén nevezik, más néven tócsni (lapcsánka), reszelt nyers krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban sült népi étel”]; Csigafesztivál; Csipkebogyó Fesztivál; Falusi Turizmus Utcafesztivál; Falusi Vendégfogadók Országos Sütő-Főző Fesztiválja; Forralt Italok és Meleg Ételek Hétvégéje; Disznótoros és Pálinkafesztivál; Édes Napok; Garda Fesztivál [nem Gárda, hanem garda, mint hal – megj. Charlie-to]; Gesztenyefesztivál; Görhönyfesztivál („Szinte mindenki ismeri a nyersen reszelt krumpliból – tetszés szerint ízesített, majd különböző formában kisütött – ételt. Sok elnevezése ismert. Ilyen a lapcsánka, tócsni, cicege, matutka, bere, macok, harula, siligó, felénk pedig görhöny”); Gyümölcsfesztivál („ahány évszak, annyi gyümölcs”); Halfesztivál; Halászléfőző Fesztivál; Haluskafesztivál („a krumpli alapú haluska azaz sztrapacska”); Hurkafesztivál; Hurkatöltő Fesztivál; Juhászfesztivál; Káposzta Fesztivál; Kivilágos Kivirradtig Gasztronómiai és Néptáncfesztivál; Kocsonyafesztivál; Kolbászfesztivál; Krumplifesztivál; Lecsófesztivál; Lecsófőző Vigasság; Lekvárfőző Fesztivál; Medvehagyma Fesztivál; Mézfesztivál; Méz- és Mézeskalács Fesztivál; Murcifesztivál; Pálinkafesztivál; Pezsgő Borfesztivál; Pincefesztivál; Pisztráng és Bor Fesztivál; Sörfesztivál; Sörfesztivál és Csülökparádé; Summásság Ételeinek Bemutatója; Süllőfesztivál; Szent Márton Újborfesztivál és Libator; Szigetköz ízei, Vármegye borai Fesztivál; Szilvafesztivál; Szüret és Fröccs Fesztivál; Szüreti Fesztivál; Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál; Szüreti Vigadalom; Szürkemarha Vigadalom; Tárcsás Ételek Fesztiválja („szabad tűzön, tárcsán készített ételek”); Tepertősütő Verseny; Tortafesztivál; Tökéletes tökételek sütő- főzőversenye és Töklámpás Fesztivál; Tökfesztivál; Újbor Fesztivál; Vad és Hal Ünnep; Várfesztivál; Vörösborfesztivál.

Bár senki nem kérdezett, én mégis elárulom: nekem legjobban a „Szürkemarha Vigadalom” c. rendezvény tetszik. Elképzeltem ugyanis, milyen vidor jókedvvel bőg ott a sok szürke marha...

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr235516752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása