HTML

Charlie-to blogja

Friss topikok

Linkblog

Milyen sztár?

2012.11.09. 10:24 charlie-to

Bizony, kezdetben vala „a sztár”

Főképpen a televízió elterjedésével előbb országosan, majd nemzetközi méretekben is ismertekké váltak azok az emberek, akik elsősorban a filmekben (de a színházban is), emlékezetes teljesítményt, alakítást nyújtottak. „Csillagok” lettek ők a művészetek egén; így is nevezték őket (pl. „filmcsillag”-nak), és mert a csillag angol nyelven „star”, ez a szó a magyar nyelvhasználatban is hamar elterjedt (lásd filmsztár).

Ők még igazi sztárok voltak! Ők még képességeikkel, teljesítményeikkel, habitusukkal váltak elismert művészekké, a közönség kedvenceivé. Fiatalabb kortársaik is szívesen időztek társaságukban, igyekeztek ellesni mozdulataikat, hanghordozásaikat – minden lehetségest megtanulni tőlük.

A televíziós adók és műsorok megsokszorozódása sok „szereplőt” is követelt, ezért keresni kellett ilyeneket.

Elindult a „Ki mit tud?”. – Bájos, tehetséges fiatalok léphettek a világot jelentő deszkákra. Üde, friss hangú énekesek, „furcsán fütyülő” (nem fűzfán fütyülő!) fiatalember, az ismert sztárokat elbűvölően parodizáló ifjak hódították meg a nézők szívét, s váltak ez által maguk is „sztárokká”, arról nem is beszélve, hogy ez a műsorfajta jóval olcsóbb is volt a rengeteg pénzbe kerülő tv-játékoknál vagy filmeknél…

Hát még a „Táncdalfesztivál”! – Új, addig ismeretlen énekesek és dalok robbantak be a mindennapokba; lehetett értékelni és dúdolni a fülbemászó melódiákat, s aki jobban emlékezett a dalok címére és az előadók neveire, olykor elismerést is kiválthatott barátai–ismerősei körében…

Virágzott tehát a „sztárok kerestetnek” műsor-típus a televízióban, s mindegyiket valódi közönségsiker kísérte.

Ám egyre szaporodtak a csatornák (persze, a szennyvíz-csatornák is, de most nem ezekről, hanem a tv-csatornákról van szó!) mind több „művészt” igényelt, emiatt maguk a csatornák kezdték el „megcsinálni” maguknak ezeket. – Már csak az volt kérdés: hogyan tegyék.

Változatlanul jó ötletnek látszott, ha önként jelentkezőket keresnek. A „benne leszek a tv-ben” csábító izgalma sok önjelölt „művészt” levesz a lábáról, s bizonyára jelentkezni fognak. – De kik lesznek ők?

Mivel sztárok már régóta vannak, ennél „ütősebb”, erőteljesebb, ezt felülmúló elnevezés kell! – Megvan: „szupersztár!” – Ebben ott van, hogy az illető sztár, de az is hogy ennél jóval több (lásd: „Jézus Krisztus szupersztár”).

Gyilkos az iram! Egyre több műsorpercet kell kitölteni, de mivel? – Nyugi, ismétléssel! Évtizedek termése pihen az archívumokban, nosza, elő velük! Mostanában mindenütt, mindent unalomig ismételnek. Ez pedig nagy kár, mert az egykor robbanó poénok is szürke, figyelemre alig érdemes percekké laposodnak…

Hacsak … hacsak át nem írják őket! Ott vannak pl. a legendásan óriási filmek, mint a „Hippolit, a lakáj”, vagy a „Meseautó”. – A mai fiatalok már úgysem emlékeznek Kabos Gyulára és kortársaira, egyébként is: „egy újszülöttnek minden vicc új”. Nekünk is vannak vicces színészeink, a régi automobil helyett pedig egy mai autócsoda kell és röhöghet a mai fiatalság… Mert mit is tehetnénk, ha van ugyan „igény” az ilyen jellegű filmekre, de nincs ilyen író…?

Csak azt ne állítsa senki, hogy a televíziósoknak nincsenek ötleteik!

Keresni kell újabb „sztárokat”, esetleg úgy, mint „jégtörő Mátyás” (február 25-én), aki – mint tudjuk –, „ront, ha talál; ha nem talál, csinál”; ami nagy nézettségű, és a többi műsorhoz képest elképesztően olcsó is. Már csak azt kell jelezni, hogy ezek a „celebek” nem akármilyen sztárok ám! (A celebekről lásd a korábbi, „Nagy tapsot kérek!” c. blog-bejegyzést.)

… és elindult a sorozat „Megasztár” címmel…

Ezennel közreadom újabb ötletemet a folytatások címére, de egyben igényemet is az ez ötletért engem megillető megfelelő honoráriumra!

Nos, legyen a következő sztárkereső címe „gigasztár”, ezután pedig „terasztár”!

 Jelzem még, hogy ajánlatos igyekezni ezekkel, mert utánuk nyomban az „olvasztár” jön!

 


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://charlie-to.blog.hu/api/trackback/id/tr774898484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KariKa 2012.11.10. 21:41:15

Az elméleti vita arról folyik, hogy vajon a társadalom igénytelensége teremtette a jelenséget, vagy a kereskedelmi tévék szállítják egyre lejjebb a színvonalat.
(Én ez utóbbira szavazok.)

Szerencsére az ilyen perc-emberkéket a távirányító megfelelő gombjának megnyomásával el lehet tüntetni a képernyőről. :)

charlie-to 2012.11.11. 11:58:52

A két jelenséget/tendenciát nemigen lehet nagyon mereven szétválasztani - ezek "kölcsönhatásban" érvényesülnek.
Az elmúlt évszázad utolsó negyedében felpuhult az addig jellemző "poroszos" oktatás hazánkban is (lazult a szigorú fegyelem a magatartásban és a módszerekben is - lásd a memoriterek elhagyása -; a pedagógusi fizetés alacsony volta a pályán kontraszelekciót indított el, a tanárok tekintélye lecsökkent, a diákok már kezet is emeltek a tanárokra...). Rettenetes tempóban zuhan az emberek tudásszintje - az általános iskolától az egyetemig bezárólag...
A kultúra alacsonyabb szintjén rekedt emberek könnyebben elfogadják a csökkenő színvonalú tv-műsorokat - azok művelési funkciója elolvad...
Ahogy "a könyv elégetése nem válasz a könyvre", úgy a tv kikapcsolása sem jár színvonalasabb műsorral az adott csatornán - ámde az sem biztos, hogy az igénytelen néző hamar a kapcsolóhoz nyúl...
süti beállítások módosítása